Romii din România, subiect de televiziune în America

Romii din satul Dâlga, comuna Dor Mărunt, judeţul Călăraşi, precum şi modul lor de viaţă fac subiectul reportajului CBS NEWS.

O aşezare cu 2500 de oameni, din Dâlga, are drumuri prăfuite, nu are apă curentă iar rata şomajului în localitate este de 70%. Cei mai mulţi adulţi muncesc în străinătate, în mare parte în Italia sau Marea Britanie, mulţi dintre ei afirmând că în România nu au de muncă fiindcă nimeni nu vrea să-i angajeze. În anii comunismului cei mai mulţi dintre membrii comunităţii rome au muncit în fabrici care aparţineau statului şi în cooperativele agricole, însă multe dintre acestea au falimentat după 1989, iar romii şi-au pierdut locurile de muncă.

De atunci, ei s-au chinuit să facă faţă cheltuielilor şi să le ofere astfel un viitor mai bun copiilor lor, cu toate că proiectele iniţiate de Uniunea Europeană şi organizaţiile non guvernamentale îi ajută pe unii să-şi lanseze mici afaceri şi să îmbunătăţească educaţia copiilor. În acest sens, copii romi merg la şcoli care au şi activităţi de după-amiază, în care sunt ajutaţi să-şi facă temele, printr-un program after-schol sponsorizat de Comisia Europeană în Dâlga. Programul denumit Fondul Educaţiei Rome este menit să acopere prăpastia educaţională dintre romi şi restul cetăţenilor din întreaga Europă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.