Peste 2,6 milioane franci elveţieni investiţi pentru romii din Ardud şi Turulung

Timp de patru ani, aproximativ 1.000 de copii, tineri şi adulţi din mai multe comunităţi de romi din judeţele Satu Mare şi Maramureş vor fi beneficiarii unui proiect implementat de Caritas Elveţia în parteneriat cu Asociaţia Organizaţiei Caritas Satu Mare, Centrul de Resurse pentru Comunităţile de Romi din Cluj Napoca şi Centrul Romilor pentru Politici de Sănătate – SASTIPEN din Bucureşti.

Cu o finanţare de peste 2,6 milioane de franci elveţieni asigurată prin intermediul Contribuţiei Elveţiene pentru Uniunea Europeană, proiectul a fost lansat joi la Satu Mare în prezenţa ambasadorului Elveţiei în România, Excelenţa Sa Jean-Hubert Lebet.

“Noi nu sprijinim doar romii din România, ci şi românii nevoiaşi. Proiectele pentru romi reprezintă doar o mică parte din ceea ce facem noi pentru comunităţile nevoiaşe din România. Avem mai multe proiecte în valoare de 160. 000 de milioane de euro” – a declarat Excelenţa Sa. Deşi ar trebui să cunoască foarte bine problemele romilor din judeţul Satu Mare, şi în special ale celor din Ardud şi Turulung, localităţile incluse în proiect, Horvath Ignac, preşedintele Partidei Romilor pare la curent mai degrabă cu numărul celor care la recensământ nu s-au declarat romi:

“În evidenţele mele există 30.000 de romi în judeţul Satu Mare, dar la recensământ s-au declarat doar 17.000″ – a declarat Horvath Ignac.

Acţiunile din cadrul proiectului prevăd intervenţii în trei domenii: educaţie, sănătate şi dezvoltare, şi se vor axa pe stimularea romilor şi a persoanelor nevoiaşe să participe activ la viaţa socială, economică şi politică. Pe parcursul celor patru ani de implementare, proiectul va sprijini un număr de aproximativ 1000 de beneficiari direcţi.

Leave a Reply

Your email address will not be published.