2 milioane de romi din România, îndemnaţi să-şi recunoască etnia. În 2050, vor fi 40% din populaţie

Declaraţi-vă identitatea. Iată ce-i îndeamnă pe rromi cea mai mare organizaţie din etnia lor.

Romani Criss le atrage atenţia familiilor de romi că unde sunt mulţi puterea creşte şi doar aşa pot fi rezolvate problemele comunităţii.

Peste 500.000 de rromi au fost înregistraţi la ultimul recensământ. Neoficial, organizaţiile neguvernamentale susţin că numărul ar trece de două milioane.

La recensământul din 2002 doar 25% dintre rromi şi-au recunoscut identitatea.

Restul, de teamă că ar putea fi marginalizaţi, că ar plăti în plus anumite taxe sau pur şi simplu că în buletin le va fi menţionată etnia au preferat să spună că sunt români.

Ca să le schimbe mentalitatea, Romani Criss a hotărât să iniţieze o campanie.

Avantajele ar fi următoarele: atragerea de fonduri europene pentru comunităţi, mai multă putere şi un cuvânt de spus atunci când se fac propuneri legislative sau strategii guvernamentale. Şi exemplele pot continua.

Ar mai fi un avantaj: foarte mulţi rromi nici nu figurează încă în acte.

Statisticile oficiale arată că în 30 de ani numărul romilor s-a dublat, depăşind 500.000. De curând, Directorul Centrului de Cercetări Demografice al Academiei Române a declarat că o româncă naşte în medie 1,3 copii, în timp ce o femeie de etnie romă trei copii. Asta ar însemna că în 2050 numărul rromilor ar putea ajunge la aproape 40% din populaţia României.

Situaţii în care apar discrepanţe majore între numărul real şi cel înregistrat la recensămintele oficiale există şi în alte ţări europene, cum ar fi Bulgaria, Ungaria sau Cehia.

Leave a Reply

Your email address will not be published.