Shadow

Olandezii ne educă romii

Câteva zeci de copii din comunitatea romă de lângă rampa de gunoi de la Pata Rât au la dispoziţie un centru multifuncţional unde pot merge la grădiniţă. Pentru majoritatea este singurul loc cu căldură şi mâncare, deoarece barăcile pe care le numesc „acasă” nu le oferă aceste lucruri elementare.

Lotina Luţi s-a născut în Pata Rât. La 12 ani a rămas fără părinţi şi a fost nevoită să îşi întemeieze propria familie. Acum, la 29 de ani, trăieşte în baraca 108 de la Pata Rât şi îşi întreţine cei şapte copii din deşeurile reciclabile adunate de pe rampă. Centrul Multifuncţional construit în mijlocul comunităţii este ca o gură de aer proaspăt, pentru că vrea o viaţă mai bună pentru copiii ei decât a avut ea. „Doar la grădiniță pot învăța copilașii, aici nu au unde, nu au cum, suntem mulți. E bine să învețe, să nu ajungă și ei unde am ajuns eu, așa mă gândesc, că le-ar fi mult mai bine. Învaţă pe primul loc, e mai cuminte de cum a fost, vorbeşte mai frumos de cum a vorbit, s-a schimbat foarte mult. Îi place să vină aici. Da, cum se face dimineaţă trebuie s-o îmbrac şi s-o aduc la grădi”, a declarat Lotina Loți.

La inaugurarea Centrului Multifuncţional Pro Roma copilaşii şi-au luat cele mai frumoase haine şi au aşteptat cu nerăbdare tăierea panglicii ca să poată intra în cele două săli unde vor merge zi de zi la grădiniţă. „Copiii urmează părinţii, mergeau la rampă şi adunau gunoiul. Acum copiii, prin această grădiniţă, având dorință de învăţare, ei vor să vină la şcoală, vor să vină la grădiniţă şi le spun părinților ce au învăţat”, a declarat Bert Looij, vicepreședinte fundația ProRoma.

La Centrul Multifuncţional inaugurat azi în renumitul cartier Dallas există şi un spaţiu destinat adulţilor, unde aceştia la rândul lor pot învăţa carte. Clădirea nu este încă finalizată, dar a înghiţit până acum 40.000 de euro proveniți din donaţii, în mare parte din Olanda.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *