Shadow

Romii din Moldova şi cei din România vor cheltui împreună milioanele de euro puse la bătaie de Europa pentru accesul la asistenţă medicală

În urma articolului publicat pe site-ul www.libertatea.ro, privind finanţarea din fonduri europene a activităţii mediatorilor sanitari care acţionează în zonele defavorizate, în special în cele cu populatie majoritară romă, Centrul National al Romilor din Republica Moldova (CNR) a contactat Organizatia Sastipen din România, pentru a promova acest serviciu si peste Prut. Astfel, romii din Moldova şi cei din România s-au înfrîţit şi, cel mai probabil, vor face schiimburi de experienţă şi vor cheltui împreună milioanele de euro puse la dispoziţie de Uniunea Europeană.

„Una dintre principalele noastre noastre de informare în legătură cu ce se întamplă în România este ziarul Libertatea. Şi la noi, problemele comunităţii rome sunt dificil de soluţionat, în special din cauza lipsei de finanţare. Tocmai de aceea, ne-am bucurat citind articolul despre proiectul implementat de colegii români, pe care i-am contactat de indată. Am discutat, la Bucureşti, despre cum ne putem reuni forţele şi resursele pentru a furniza soluţii concrete faţă de situaţia grea în care se află comunitatea romă din Republica Moldova. Accesul la servicii sanitare, educaţia, lipsa locurilor de muncă, condiţiile de trai şi discriminarea sunt doar câteva dintre acestea”, ne-a declarat Nicolae Rădita, presedintele CNR.

„Cele 2,2 milioane de euro din Programul de Mediere Sanitară reprezintă un sprijin real atât pentru cei peste 700 de mediatori sanitari a caror activitate se derulează în comunităţile defavorizate, cât mai ales pentru sutele de mii de beneficiari ai serviciilor lor. Un al doilea proiect derulat cu finanţare europeană, în valoare de aproape cinci milioane de euro, a fost demarat în urmă cu doi ani, pentru a asigura servicii comunitare integrate comunităţilor defavorizate de la sate. Proiectul Centre Comunitare de Resurse – Instrumente Strategice în Procesul de Îmbunătăţire a Situaţiei Grupurilor Vulnerabile din Mediul Rural se implementează cu sprijin financiar FSE, prin POSDRU, în parteneriat cu Agentia Împreună si cu ProVocaţie. Oferă servicii în 15 centre din trei regiuni ale ţării, consiliere individualizată, programe de formare şi asistenţă pentru începerea unei activităţi anteprenoriale, orientare pe piaţa muncii şi servicii integrate (consiliere medicală, socială şi educaţională) care să contribuie la îmbunătăţirea stării de sănătate şi la creşterea motivării pentru participare activă pe piaţa muncii. După mai bine de doi ani de implementare, programul se bucură de rezultate notabile, în beneficiul comunităţilor în care acesta se derulează. Ne bucură dorinţa colegilor din Republica Moldova de a derula împreună cu ei un astfel de proiect transfrontalier, cu o abordare integrată, în spiritul Strategiei UE privind îmbunătăţirea situaţiei romilor”, a precizat şi Daniel Radulescu, presedintele SASTIPEN, oraganizaţiei înfrăţite cu cea a romilor din Moldova.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *