Shadow

Director Romani Criss: Romii din România nu au nevoie de rulote, ei sunt sedentarizaţi

Directorul executiv Romani Criss, Magda Matache, a declarat că romii din România nu au nevoie de rulote, aşa cum sugerează Traian Băsescu, deoarece sunt sedentarizaţi de secole, iar problema este de fapt marginalizarea în ceea ce priveşte locurile de muncă şi educaţia.

“Din punctul nostru de vedere romii din România sunt sedentarizaţi de secole întregi, nomadismul lor se reduce la călătoriile sezoniere pe care romii le fac dintr-un oraş în altul atunci când mai practică, foarte, foarte puţini dintre ei, un număr extrem de limitat meserii tradiţionale, sau dacă merg să muncească sezonier în construcţii sau în agricultură. O astfel de abordare ne demonstrează încă o dată că de 20 de ani nu prea ştim ce se ştim ce se întâmplă cu populaţia de romi din România”, a apreciat Matache.

În ceea ce priveşte locuinţele pentru romi, directorul Romani Criss a afirmat că această problemă nu poate fi rezolvată “prin rulote care să se plimbe pe la marginile oraşelor”. “Aceşti oameni trebuie să fie puşi în legalitate şi trebuie să fie sprijiniţi să aibă locuinţe decente, aşa cum ar trebui să fie sprijiniţi şi ceilalţi membri ai comunităţilor sărace din România”, a mai spus reprezentantul ONG-ului care se ocupă de problemele romilor. De asemenea, ea a susţinut că soluţiile pentru romi trebuie să privească în primul rând nediscriminarea şi marginalizarea în ceea ce priveşte locurile de muncă şi educaţia.

“Romii care au ales să meargă în Franţa sau în Italia sau în Spania au avut cel puţin două motive să meargă acolo. Aceste motive au fost analizate de Agenţia pentru drepturi fundamentale a Comisiei Europene, şi anume, un factor este cel legat de sărăcie, marginalizare şi un trai imposibil în România, iar al doilea este legat de dorinţa de a avea o situaţie economică şi socială mai bună, şi în această categorie intră şi foarte mulţi români. Cred că dacă aceste familii ar avea acces în România la toate serviciile necesare unui trai decent se va reduce şi numărul romilor care au ales să meargă în Franţa sau Italia. Foarte mulţi dintre ei revin, planurile lor de a rămâne în aceste ţări nu sunt definitive2 a mai adăugat directorul Romani Criss.

Leave a Reply

Your email address will not be published.