Shadow

Romii expulzați din Anglia

Ziarul britanic ”The Sun” relatează cum zeci de ţigani români fără adăpost au invadat o zonă din Park Lane, una dintre cele mai elegante din metropolă, transformând rezervaţia verde centrală într-o tabără murdară, improvizată.

Reportera ziarului britanic, Amy Jones, s-a deplasat să vadă cu ochii ei ce condiţii sunt acolo.

”Tabără este prea mult spus. Nu există corturi, nici paturi. În schimb, am fost întâmpinată de un morman de gunoaie, de sticle goale de Stella, sandvişuri pe jumătate mâncate, mucuri de ţigări şi altele. Duhoarea resturilor este apăsătoare în aer. Tăcerea este apăsătoare. Nimeni nu vorbeşte. Există aproximativ o duzină de persoane în această locaţie murdară, când ajung eu acolo. Întorc spre mine feţe obosite, dezumflate, care se luminează momentan, până când devine clar că nu le dau bani”, scrie jurnalista.

Sprijinindu-se de un baston de lemn, unul dintre bărbaţii mai în vârstă i-a spus: ‘Este greu, dar nu vom merge acasă. Am venit aici din România în urmă cu două zile. Vreau să găsesc de lucru, astfel încât să pot avea o viaţă mai bună aici”. ”Vrem să trăim în case”

Femeile, care îşi accentuează chinurile foamei ţinându-se cu mâna de stomac, nu par convingătoare. Ele îi spun că merg într-un pasaj din apropiere noaptea, dar spaţiul e mic şi nimeni nu poate dormi mult acolo. Una dintre ele spune: ”E prea frig pentru a te odihni, iar eu sunt prea speriată”. Apoi, ea întinde mâna şi cere bani, din nou. O femeie mai în vârstă îşi manifestă furia faţă de acest stil de viaţă murdar, dând vina pe britanici: ‘Urăsc să stau aici. Am crezut că vom fi trataţi mai bine aici. Vrem să trăim în case”.

Cel puţin bărbaţii mai tineri par a fi mai optimişti. Unul dintre băieţi îi spune: ‘Nu mă deranjează. Va fi mai bine”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *