Shadow

Drumul lung al romilor de la traiul de pe o zi pe alta la antrepenoriat

Romii nu au un renume prea bun, nici in tara, dar, mai ales, peste hotare, “reusind” sa ocupe roluri mai putin pozitive. Cu toate acestea, avem in Romania si multi mestesugari romi, care au transmis indeletnicirile din tata in fiu, insa piata nu le mai ofera multe oportunitati. Iata cum au reusit cativa dintre acestia sa devina antreprenori sociali.

Timp de 3 ani, in perioada iunie 2010 – mai 2014, K Consulting Management and Coordination a derulat proiectul Romano Cher – Casa Romilor, prin care a incercat sa transforme mestesugurile rome in antreprenoriat social.

Proiectul este co-finantat din Fondul Social European prin Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane 2007-2013- “Investeste in oameni”, avand o finantare de cinci milioane de euro.

“Avem in Romania inca multi mestesugari romi pe piata muncii, care reusesc doar sa supravietuiasca, pentru ca numai exista o piata de desfacere a produselor acestora. Noi ne-am propus sa adaptam mestesugurile acestora la piata actuala si sa le facem produsele vandabile, sa reintegram romii pe piata contemporana”, a declarat Ciprian Necula, initiatorul proiectului Romano Cher – Casa Romilor.

Astfel, proiectul Romano Cher a creat o retea de peste 30 de cooperative mestesugaresti cu 300 de membrii, iar 1.200 de mestesugari au parcurs programele de instruire.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *