Shadow

Romii din Moldova vor o lege antidiscriminare… dar cu o condiţie

Romii din Moldova vor o lege antidiscriminare, doar ca pun conditii. Sa nu fie pusi alaturi de homosexuali. Liderii romi spun ca cei mici nu sunt primiti la gradinita, adultii nu-si gasesc de lucru, iar tinerii de multe ori nu au acces in localuri.

In timp ce guvernarea incearca de cativa ani sa adopte legea antidiscriminare, romii spun ca au din ce in ce mai multa nevoie de acest document, dar cu o conditie.

Discriminarea romilor incepe de la gradinita din aceasta cauza multi dintre ei nu mai ajung la scoala. Iar la angajare, unii intampina dificultati tocmai din cauza etniei.

Casele luxoase de pe dealul Sorocii nu se mai inmultesc. Romii spun ca din cauza crizei comertul nu le merge la fel de bine ca inainte, asa ca isi cauta de lucru la patroni. Nu reusesc sa-si gaseasca un loc de munca deoarece nimeni nu-i ia la lucru.

Potrivit organizatiei Amnesty International, situatia romilor in Europa este mai precara ca niciodata. In Republica Moldova, 59 la suta dintre romi traiesc in saracie absoluta. Salariile mici, conditiile mizere de trai, somajul ridicat, analfabetismul, toate acestea ar fi, potrivit Amnesty International, rezultatul discriminarii si nu o consecinta directa a saraciei.

Legea antidiscriminare prevede prevenirea si combaterea discriminarii pe criterii de rasa, culoare, nationalitate, origine etnica, dar si orientare sexuala. Documentul este o recomandare a Uniunii Europene si una dintre conditiile pentru aprobarea regimului fara vize cu tarile UE.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *