Shadow

Românaşi, exemplu de rezolvare a problemelor interetnice: românii şi romii şi-au înfiinţat asociaţie şi organizează campionate de fotbal şi expoziţii foto

Romanii si etnicii romi au infiintat impreuna o organizatie neguvernamentala in comuna Romanasi din judetul Salaj, cunoscuta pentru tensiunile interetnice. Acum, romanii si romii lucreaza impreuna: au organizat un campionat de fotbal, o expozitie de fotografie pe teme interetnice si au reusit sa scrie chiar si un proiect pentru accesarea fondurilor europene.

Toate aceastea au fost realizate in cadrul unui proiect amplu al Centrului de Resurse pentru Comunităţile de Romi (CRCR).

Calificati si cu planuri de afaceri la cheie

Datorita acestuia, 46 de romi au fost calificati profesional (lucrători în comerţ, în construcţii). Fiecare dintre ei a obtinut cate o subventie de 900 de lei pe toată perioadă desfăşurării cursurilor. Alti 12 romi care mai lucrasera in comert au fost evaluati si au primit certificate de evaluare a competenţelor, documente care ii vor ajuta sa obtina mai usor un loc de munca.

Pe langa acestia, 106 persoane au fost informate, consiliate şi orientate profesional.

Pe langa faptul ca au fost calificati, romii au fost ajutati sa realizeze un plan de afaceri cu următoarele obiective: confecţionarea articolelor de artizanat popular cu ajutorul forţei de muncă disponibile în Românaşi şi comercializarea lor în cadrul unui stand/tonetă amenajat la intersecţia DJ 108A – E81.

Obiectivele financiare ale afacerii: realizarea unui volum de încasări care să permită acoperirea cheltuielilor cu forţa de muncă si intretinerea spatiului de vanzare .

Pe langa planul de afaceri, mai multi romi au fost fost ajutati sa-si infiinteze PFA, SRL sau Intreprinderi Individuale.

Expozitii foto, desene animate pentru copii si un campionat de fotbal

In Asociatia de Dezvoltare Comunitara Românasi (ADCR), romii sunt reprezentati de Sorin Dragomir si Dorin Tont, iar romanii de consilierul primarului din Romanasi, Cristian Andrei, de fostul primar Ioan Vlaicu si asistenta sociala a Primariei, Adriana Moroti.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *