Shadow

Romii nu sunt hoţi, cum nici femeile nu sunt casnice

„Trebuie să vă schimbaţi ideea că toţi romii sunt hoţi. E ca şi cum ai spune că femeile trebuie să fie casnice. Sunt mentalităţi vechi şi, fie că place sau nu, populaţia roma se schimbă, este şi ea în tranziţie”, a spus, miercuri, la Timişoara, Haroon Saad, directorul QeC, European Regeneration Area’Network din Bruxelles.

Timp de două zile, Timişoara găzduieşte o întâlnire a specialiştilor europeni ce lucrează în cadrul proiectului I am roma (Eu sunt rom), proiect ce are ca scop promovarea diversităţii culturale şi dialogul intercultural ca metode de a lucra împotriva stereotipurilor şi prejudecăţilor de orice fel.

Un număr de 30 de persoane din 7 ţări europene discută metode de acţiune care să fie implementate în vederea schimbării mentalităţii existente la adresa comunităţiilor de romi din Europa. „Cred că strategiile privind populaţia roma trebuie să fie coordonate de romi. Această comunitate, ca multe altele, este şi ea în tranziţie. E adevărat că vârstnicii din comunităţile de romi mai spun că vor să trăiască după tradiţii vechi de acum 100 de ani, dar tinerii romi – mai ales cei din universităţi sau cu diverse calificări – au o altă dorinţă şi schimbarea va veni. De aceea trebuie investit în tinerii romi. Ei trebuie să fie educaţi, să se califice şi să se angajeze.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *