Shadow

Şcoli cu elevi romi incluse într-un proiect de reducere a abandonului şcolar

Este vorba despre Şcoala Gimnazială Nr. 3 din Vicovu de Sus, şcolile Şcheia şi Gulia. Proiectul „Zone Prioritare de Educaţie” continuă şi anul acesta prin campania „Hai la şcoală” derulat de Ministerul Educaţiei Naţionale, împreună cu UNICEF, în şcolile în care învaţă, preponderent, elevi romi. Din judeţul Suceava sunt cuprinse Şcoala Gimnazială Nr. 3 din Vicovu de Sus, şcolile Şcheia şi Gulia. Este al treilea an în care şcoli sucevene beneficiază de acest proiect care are rolul de a reduce abandonul şcolar şi absenteismul în rândul elevilor. Cele 3 şcoli beneficiază şi de o finanţare de 6.500 lei fiecare, bani care sunt folosiţi pentru desfăşurarea activităţilor pe care şi le-au propus în proiect.

Consiliere educaţională, psihologică şi artistică

La şcoala gimnazială Nr. 3 din Vicovu de Sus (Şcoala Plai), circa 60% din elevi sunt de etnie romă, majoritatea proveniţi din familii sărace, astfel că au nevoie de sprijin pentru a-şi menţine copiii în şcoală. „Profesorii de aici se implică foarte mult, iar faptul că am obţinut acest proiect e un ajutor în implicarea lor şi pe mai departe. Există o deschidere şi din partea părinţilor şi mă bucură că ei vin la şcoală ca nişte parteneri de discuţie. Mai avem elevi care vin cu greu la şcoală, care au absenţe, sunt greu de adus la şcoală. Pe părinţii acestor copii vrem să-i determinăm să-şi dea seama cât e de importantă educaţia pentru copiii lor”, a precizat coordonatorul proiectului, prof. Iulian Schipor. Potrivit acestuia, la Şcoala Plai se desfăşoară activităţi de consiliere educaţională, psihologică şi artistică – pictură, croşetat, gătit – sub genericul „Şi noi avem nevoie de educaţie”. De asemenea, în şcoală s-a realizat un centru permanent de consiliere, pentru elevi şi părinţi, unde se poate discuta individual sau în mici grupuri, nu doar pe parcursul derulării programului, ci oricând va fi necesar.

Cadre didactice mai îngăduitoare

Şcoala Gimnazială din Gulia are experienţă în acest proiect, fiind şcoală resursă pentru celelalte. Aici, 90% sunt elevi de etnie romă, iar datorită programelor desfăşurate pe lângă cele didactice absenteismul s-a redus, a spus directorul unităţii, prof. Gheorghe Crăciun: „Am reuşit să salvăm copiii de clasa a VIII-a, aproape a dispărut fenomenul abandonului şcolar şi al absenteismului. Marea majoritate a celor de-a VIII-a merg la liceu sau termină 10 clase, cam 50% termină clasa a XII-a, având posibilitatea să meargă la facultate. Şi noi, cadrele didactice, ne-am modelat în ideea de a fi mai îngăduitori cu copiii, am învăţat lucruri noi prin acest proiect”. Proiectul de la Gulia se numeşte „Să cântăm, să dansăm – tradiţia să ne-o păstrăm”, activitatea principală fiind axată pe formarea unui ansamblu artistic din elevi care „să păstreze şi să cultive unele din tradiţiile romilor ursari, pe cale de dispariţie”, intitulat „Florile Guliei”.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *