Romii sunt hoţi, leneşi şi mai bogaţi decat romanii, arată un sondaj de opinie realizat în randul majorităţii.
Două treimi dintre români cred că în ţara noastră există o problemă cu romii, relevă un sondaj de opinie realizat de compania de cercetare sociologică Operations Research pentru Asociaţia Pro Democraţia (APD).
Potrivit sondajului făcut public, ieri, întrebaţi care ar fi această problemă, 11% dintre cei chestionaţi au spus că romii fură, 6% au răspuns că membrii etniei sunt leneşi, 6% cred că romii nu se integrează iar 5% spun că aceştia sunt prea mulţi. Un procent de 72% dintre respondenţi au multă încredere în români, 55% în germani, 28% în maghiari, 26% în evrei şi 9% au multă încredere în romi. La întrebarea privind primul cuvânt care le vine în minte când aud rostindu-se termenul “rom” 18% dintre cei chestionaţi au spus că acesta este cel de “ţigan” iar 15% s-au referit la “furt sau hoţie”. Referitor la primul cuvânt care le vine în minte când aud termenul “român”, 15% dintre respondenţi au menţionat cuvintele “amărăciune/sărăcie”, iar 9% au spus “acasă/România/patria mea”. 81% dintre români au afirmat că sunt romi pe care-i ştiu din vedere, 63% au declarat că în zona unde locuiesc sunt şi romi, 52% au precizat că au avut sau au colegi romi, 50% au răspuns că au vecini aparţinând acestei etnii cu care se salută, 23% au spus că li se întâmplă să ceară ajutorul unui rom ar 10% au menţionat că au rude romi.
Majoritatea romanilor sunt de acord ca odraslele lor să stea în bancă cu elevi romi
De asemenea, 64% dintre cei chestionaţi sunt de acord ca persoane de etnie romă să locuiască în România, 60% cu faptul ca romii să locuiască în localitatea lor iar 54% sunt de accord ca nepoţii sau copiii lor să fie aşezaţi în bancă lângă copii romi, 43% cu a avea prieteni de această etnie, iar 28% sunt de acord ca romii să facă parte din familia lor.
Un procent de 43% dintre respondenţi au descris relaţiile dintre români şi romi în zona unde locuiesc drept unele de colaborare, 23% au vorbit despre ignorare reciprocă iar 12% au menţionat relaţii conflictuale.
61% dintre români sunt de acord ca statul să susţină organizaţiile culturale ale romilor, 60% ca acesta să ajute la dezvoltarea identităţii etnice rome, 59% ca statul să ajute la constituirea unei organizaţii a etniei romilor la nivel naţional şi internaţional.
Doar 33% dintre cei chestionaţi cred că romii sunt mai săraci decât românii, în vreme ce 62% consideră contrariul. De asemena, 36% dintre cei chestionaţi consideră că majoritatea romilor sunt infractori şi ar trebui băgaţi la închisoare, 56% cred contrariul.