Shadow

Romii, implicați în deciziile care le influențează destinul

Conferința, intitulată „Rom, sine qua non”, a avut loc la Muzeul Culturii Romilor din București, în prezența a peste 90 de participanți. Printre aceștia s-au numărat diplomați din partea ambasadelor SUA, Germaniei, Suediei, Elveției, Ungariei, Norvegiei, Canadei. Au participat, totodată, reprezentanți ai societății civile rome și nerome, ai organizațiilor internaționale și ai instituțiilor publice.

Una dintre concluziile evenimentului a fost aceea că strategia guvernamentală referitoare la romi își poate atinge obiectivele doar dacă un procent din grupul țintă al programelor naționale este reprezentat de cetățenii de etnie romă.

„Ministerele de linie au bugete pentru programe cu resurse, indicatori și obiective concrete. Sunt, însă, și excepții, pentru că în indicatorii pe care trebuie să-i atingă aceste programe nu avem specificații legate de romi. De exemplu, pentru dezvoltarea infrastructurii există un program național dedicat zonelor rurale, este pentru toată lumea, inclusiv pentru romi, spune guvernul, cu toate că accesul romilor la acele resurse este foarte redus.”

Leave a Reply

Your email address will not be published.