Shadow

Papa Francisc face apel la integrarea romilor în societate

Papa Francisc îşi doreşte ca persoanele de etnie romă să fie mai bine integrate în societate, denunţând actele de discriminare la care sunt supuse acestea. Suveranul Pontif a denunţat „ostilitatea şi dispreţul“ cu care sunt trataţi romii în viaţa de zi cu zi şi a cerut eforturi sporite pentru acceptarea acestora.

Potrivit Agerpres, Papa a vorbit spontan la finalul unei conferinţe găzduite de Vatican pe tema predicării Noului Testament pentru persoanele rome, menţionând exemple concrete de discriminare, la care a asistat în Italia.

„Îmi aduc aminte că am văzut de multe ori, aici la Roma, şoferi de autobuz care îi avertizau pe pasageri să îşi păzească portofelele atunci când urcă ţigani. Este ruşinos. Poate că este adevărat (că ar trebui să îşi păzească portofelele), dar este ruşinos“, a subliniat Papa Francisc.

În timpul discursului de început, Suveranul Pontif a declarat că romii „sunt la rândul lor chemaţi să contribuie la îmbunătăţirea situaţiei lor, iar acest lucru este posibil prin măsuri adecvate“, îndemnând astfel persoanele din etnia romă să se responsabilizeze.

Cu toate acestea, Papa Francisc întelege problemele situaţiei în care se găsesc romii în societatea occidental de astăzi, întrucât „integrarea este dificilă, atunci când nu sunt ajutaţi“. În încheiere Papa Francisc a pledat pentru accesul romilor la sistemul de sănătate, educaţie şi la locuri de muncă mai bune.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *