Shadow

Discriminaţi, romii se luptă să reuşească în viaţă

Îmbunătăţirea situaţiei romilor este una din cele mai mari provocări cu care ne confruntăm în Europa. Producerea unei schimbări reale în viaţa lor de zi cu zi impune angajamente pe termen lung.

UE a creat un cadru solid de acţiune cu statele membre, au elaborat strategii naţionale pentru includerea romilor. Acesta este un prim pas bun. Acum este esenţial să ne asigurăm că aceste politici sunt implementate la faţa locului.

Constituind unul dintre cele mai mari grupuri etnice minoritare din Europa, cu 10 până la 12 milioane de membrii, romii sunt totodată cei mai discriminaţi.

Majoritatea trăiesc în Europa centrală şi de est dar şi în Balcani, într-o sărăcie abjectă, nivelul de educaţie şi alfabetizare este scăzut, rata şomajului este excepţional de mare. Mulţi sunt im mod oficial apatrizi. Fără documente de identificare, ei nu pot accesa programele şi ajutoarele sociale.

Printre cei care depun eforturi pentru îmbunătăţirea poziţiei minorităţii se număra Shpresa Agushi, o activistă romă din Kosovo.

Agushi este mamă a trei copii şi de mai mult de un deceniu, un important militant pentru drepturile romilor.

‘’Pentru un impact de succes asupra poziţiei romilor avem nevoie urgentă de educaţie eficientă, egalitate între sexe şi politici de angajare” a declarat Agushi.

În Bosnia şi Herţegovina (BIN) romii sunt cea mai mare minoritate etnică din ţară. Hedina Sijercic coordonator naţional pentru populaţia romă din BIN a declarat că problema este că mulţi romi nu doresc să se definească drept romi ci ca membrii ai naţiunii majoritare.

În ciuda marginalizării lor mulţi romi sunt hotărâţi să reuşească în viaţă.

Dragana Seferovic, de 23 de ani şi-a croit un drum în viaţă devenind balerină, profesoară de balet şi studentă. Dragana trăieşte in Sarajevo, unde este studentă la Facultatea de Sport şi Educaţie Fizică şi predă ore de balet la Teatrul Naţional din Zenica.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *