Shadow

Un nou eșec pe banii UE?

Noul exerciţiu financiar de atragere a fondurilor comunitare riscă să devină un eşec similar celui anterior (2007-2013). România nu a semnat încă un acord de parteneriat cu Bruxelles-ul, iar Comisia Europeană a trimis recent un nou set de critici, după cele din vara lui 2013 şi de la începutul acestui an.

La aproape un an de la trimiterea către Bruxelles a primei variante a Acordului de parteneriat pentru banii UE 2014-2020, Guvernul pare să nu înţeleagă ce îi solicită Comisia Europeană. Prima formă a fost trimisă în luna iulie 2013, iar primirea acesteia de către CE nu a fost foarte fericită.

”Nici o lecție învățată din implementarea programelor în perioada 2007-2013, în multe sectoare“ spune Comisia. „(S-a dat — n.red.) copy/paste după recomandări de ţară”, se arăta în analiza din vară a Comisiei. Nici varianta din ianuarie 2014 nu a fost mult mai bună: ”Global, documentul demonstrează insuficientă orientare spre rezultat. Rezultatele propuse sunt descrise într-o manieră prea vagă, nu sunt suficient de concrete şi ar trebui reconsiderate, împreună cu obiectivele propuse. Realizările aşteptate trebuie să fie mai concrete, stabilind legături mai bune între zonele de finanţare identificate şi rezultatele aşteptate”.

Ultimele comentarii trimise de către Comisia Europeană, pe tema Acordului de parteneriat, nu sunt nici ele măgulitoare. Într-un document recent, CE atrage atenţia asupra lecţiilor neînvăţate, a alocărilor dezechilibrate şi neîndeplinirii unor condiţionalităţi ex-ante, precum nerespectarea legislaţiei UE în domeniul achiziţiilor publice.

Leave a Reply

Your email address will not be published.