Organizația Romani CRISS acuză Guvernul României că adoptă politica “ascunderii gunoiului sub preș” în fața instituțiilor europene cu privire la politicile discriminatorii a romilor.
În data de 3 iunie 2014, Comisia Europeană împotriva Rasismului şi Intoleranţei (ECRI) a publicat un nou raport de monitorizare pentru România. ECRI a inclus în raport câteva cazuri, cu titlu de exemplu, pentru a identifica probleme sistemice cu care se confruntă romii din România.
Guvernul României a emis un punct de vedere cu privire la analiza și propunerile ECRI care este anexat raportului. Guvernul explică, de exemplu, faptul că decizia de a trata femeile rome însărcinate în saloane separate a fost luată doar în cazuri izolate, din motive ce țin de “igienă” sau de „refuzul tratamentului medical”.
În plus, Guvernul consideră că anumite cazuri nu ar trebui menționate în raport, deoarece se crează o falsă imagine asupra “măsurilor luate de autoritățile publice din România pentru a atinge o mai mare incluziune a romilor”. Un astfel de caz este cel de la Baia Mare. Romii au fost evacuați de către Primărie și relocați într-o fostă fabrică, unde se aflau încă, la momentul relocării, substanțe toxice.
„Cazurile menționate în raport sunt simptomatice, dar Guvernului României îi lipsește abordarea matură de a recunoaște deschis problemele. În schimb, Guvernul preferă să susțină acțiuni discriminatorii, precum ale primarului municipiului Baia Mare, și chiar să promoveze manifestări discriminatorii, prin a justifica într-un mod extrem de rasist segregarea în spitale”, a declarat Marian Mandache, directorul executiv al organizației Romani CRISS.
„Un stat democratic și responsabil ar trebui să își asume criticile aduse de un organism al Consiliului Europei, să profite de expertiza acestuia, și să pună în aplicare recomandările emise de acesta. Din contră, Guvernul României a ales să reafirme și să justifice politici discriminatorii”, a adăugat Marian Mandache, directorul executiv al organizației Romani CRISS.