Shadow

Programe europene pentru atragerea copiilor romi către şcoală

La şcoala Gulia s-a înfiinţat un ansamblu de cântece şi dansuri cu elevi de gimnaziu, pentru a se continua tradiţia romilor ursari, aflaţi pe cale de dispariţie

Se poate spune că la Şcoala Gulia abandonul şcolar e pe cale de dispariţie, mai ales că unitatea a devenit un exemplu printre unităţile de învăţământ sucevene cu elevi de etnie romă. Este „şcoală resursă” în cadrul proiectului naţional „Zone Prioritare de Educaţie” (ZEP) – campania „Hai la şcoală”, pe care unitatea o desfăşoară, anul acesta, pentru a doua oară (prima dată, în 2011). Asta nu înseamnă că nu mai sunt nevoi, că nu mai sunt familii de romi numeroase şi extrem de sărace, care nu au cu ce să-şi îmbrace copiii şi să-i trimită la şcoală, dar astfel de situaţii s-au mai împuţinat.

La Şcoala Gulia, 230 din cei 256 de elevi sunt de etnie romă, iar pentru ei au fost introduse diverse programe, finalizate între timp, care i-au stimulat să vină la şcoală. Anul acesta, prin proiectul ZEP, implementat de Ministerul Educaţiei şi UNICEF, s-a înfiinţat un ansamblu de cântece şi dansuri cu elevi de gimnaziu, pentru a se continua tradiţia romilor ursari, aflaţi pe cale de dispariţie.

Reîntoarcerea romilor la meseriile de bază

Potrivit directorului şcolii, prof. Gheorghe Crăciun, aproximativ 50% din romii de la Gulia au lăsat deoparte meseriile lor de bază, precum prelucratul metalelor, fiind atraşi spre comerţ de bazarul de la Suceava: „Gulia este un sat compact de romi, romi ursari, 1600 de suflete, vorbitori de limba romani. Ocupaţia de bază a fost prelucrarea metalelor, dar unele din meseriile tradiţionale s-au mai pierdut. Important este că la Gulia romii şi-au păstrat graiul, la şcoala noastră sunt 3 ore de limba romani la fiecare clasă. Ne străduim ca ei să-şi păstreze tradiţiile, ocupaţiile de bază, ne gândim la proiecte de integrare a romilor prin ocupaţii mai vechi. Sunt romi tradiţionalişti, de aceea trebuie să-i încurajăm să vină la şcoală prin aceste proiecte”.

Cadre calificate de etnie romă

Directorul Şcolii Gulia consideră necesar ca părinţii să înţeleagă că singura şansă pentru copiii lor este să vină la şcoală, să aibă studii complete pentru a putea să lucreze chiar şi pe piaţa UE, în loc să meargă la cerşit acolo. El a mai spus că mulţi dintre elevii şcolii merg, mai departe, la Liceul Tehnologic din Dolhasca, dar, din păcate, numeroşi sunt cei care se opresc la 10 clase. Elevii romi de la Gulia sunt instruiţi de cadre didactice calificate, cu studii superioare, unele provenite chiar din rândul comunităţii lor, din cele 28 de cadre didactice o treime fiind de etnie romă. „Calea este deschisă, totul este să vină la şcoală, să înveţe, sunt şanse, numai să le fructifice. Avem copii romi care ştiu ce-i săpunul, detergentul, s-a mai modernizat lumea şi se va schimba în continuare prin aceste proiecte”, a mai adăugat directorul Crăciun.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *