Shadow

Consiliul Europei face România de ruşine într-un raport oficial, din cauza situaţiei romilor

Minoritatea roma din Romania continua sa fie deseori victima a discriminarii sau a afirmatiilor defaimatoare, inclusiv din partea clasei politice, au afimat experti ai Consiliului Europei (CoE), intr-un raport publicat marti, relateaza AFP.

“Clasa politica (din Romania) face deseori afirmatii defaimatoare la adresa romilor, afirmatii care nu sunt criticate, ci sunt preluate de presa, site-uri si posturi de televiziune”, deplang acesti experti din cadrul Comisiei Europene impotriva Rasismului si Intolerantei (ECRI).

Autorii raportului isi exprima ingrijorarea fata de pozitia unor astfel de deputati care, in diverse proiecte de lege propuse Parlamentului, sugereaza “o legatura intre romi si criminalitate” si ii reproseaza acestei minoritati ca “nu incearca sa se integreze”.

In general, “presa continua sa preia opinii ostile romilor, iar posturi de televiziune si de radio ii prezinta intr-un mod defavorabil, prin stereotipizare”, fara ca acest fapt sa fie investigat. “Dispozitiile de drept penal impotriva rasismului” trebuie sa fie “aplicate mai dinamic, sa nu ramana doar niste cuvinte fara valoare”, a pledat ECRI. Comisia mentioneaza, de asemenea, “un anumit numar de afirmatii defaimatoare la adresa comunitatii rome”, facute de seful de stat, Traian Basescu

Din momentul publicarii ultimului raport al ECRI asupra acestei probleme, la inceputul lui 2006, au fost inregistrate anumite progrese, recunoaste Consiliul Europei. Serviciile de politie au recrutat membri ai minoritatii, televiziunea nationala romana s-a angajat in promovarea culturii rome si in lupta impotriva prejudecatilor, iar in scoli au aparut mediatori romi. Totusi, potrivit autorilor acestui raport, romii raman insuficient de protejati fata de comportamentele discriminatorii din partea politiei, iar copiii lor sunt in continuare victime ale “segregarii” si “discriminarii” la scoala.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *