Shadow

Discriminare pozitivă pentru romi

Oricine poate ocupa un loc special pentru romi la liceu sau la facultate, dacă obţine o recomandare care atestă apartenenţa la etnie. Cu toate acestea, romii care îşi continuă studiile sunt destul de puţini.

De câţiva ani se încearcă la nivel naţional integrarea tinerilor de etnie romă în învăţământul de stat, prin asigurarea unui anumit număr de locuri speciale pentru aceştia atât în licee, cât şi în universităţi. Având în vedere că apartenenţa la etnia romă se poate face doar prezentând o recomandare scrisă din partea preşedintelui unei organizaţii civice, culturale sau politice, cam oricine ar putea ocupa un asemenea loc. Astfel, este nevoie doar să se meargă la preşedintele unui ONG pentru problematica etniei rome sau la un notar, declarând pe proprie răspundere apartenenţa.

Risc penal pentru cei care nu sunt romi

Pe de altă parte, această opţiune, deşi pare la îndemână, prezintă risc penal.„Nu putem fi siguri că într-adevăr sunt de etnie romă, chiar dacă vin cu o adeverinţă. Dacă nu este adevărat, ar trebui să ia în calcul că se răspunde penal pentru falsul în acte”, avertizează personalul de la Biroul Programe Didactice – Rectorat din cadrul Universităţii „Al. I. Cuza”. În plus, reprezentanţii romilor din judeţ sunt de părere că este destul de greu pentru cineva care nu este de etnie romă să obţină o astfel de recomandare, fiind vorba de o comunitate destul de restrânsă. Cu atât mai mult, dacă este vorba despre tinerii care îşi continuă studiile. Conform estimărilor inspectorului şcolar de specialitate pentru minorităţi şi preşedintele uneia dintre organizaţiile pentru romi din judeţ, Constantin Motaş, locurile speciale din mediul liceal nu vor fi ocupate în totalitate, chiar dacă sunt destul de puţine la nivelul întregului judeţ. „De cele mai multe ori, mi-e uşor pentru că îi ştiu cam pe toţi sau, cel puţin, pe familiile acestora. Dar, în cazul în care îmi cere cineva necunoscut o recomandare, mai întâi este nevoie să aducă o împuternicire de la notariat, pentru a avea certitudinea că este de etnie romă”, a conchis Motaş.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *