Shadow

Politrucii romi se războiesc pe voturi şi bani. Liderii romilor sunt acuzaţi că s-au folosit de banii din proiecte sociale pentru a-şi face partid politic

Comunitatile sarace de romi reprezinta o moneda de schimb de fiecare data cand sunt alegeri locale, parlamentare sau prezidentiale. Liderii romilor sunt singurii beneficiari ai acestui negot cu voturi, in timp ce oamenii amarati se zbat sa supravietuiasca. Ultima gaselnita a fost brevetata de Alianta Civica a Romilor din Romania (ACRR), organizatie formata din aproximativ 30 de asociatii rome. Acest mamut este condus de David Mark, care in paralel a dezvoltat un partid politic denumit sugestiv Alianta Civica Democrata a Romilor (ACDR), in fruntea caruia a fost numit Marian Daragiu, fost director de cabinet in Agentia Nationala pentru Romi si presedintele asociatiei Ruhama. Practic liderii romilor sunt in acelasi timp si repezentantii societatii civile, si politicieni.

La scurt timp dupa infiintarea formatiunii politice au inceput sa apara si primele acuzatii de fraudare a fondurilor pentru romi. Liderul florarilor din Bucuresti, Florin Georgescu, sustine ca ACRR are o strategie de a-si insusi banii din proiectele civice si a-i folosi in scop politic. “ACRR a obtinut o finantare de 50.000 de dolari pe recensamant si o alta in valoare de 45.000 dolari pentru Strategia Imbunatatirii Situatiei Romilor. Din acesti bani trebuia sa se organizeze 40 de intalniri cu comunitatile de romi. Insa, au fost organizate doar 20, iar acestea au fost facute in scop politic si nu in scop civic, asa cum era normal. Cu acesti bani s-au facut primele sedinte de partid ale ACDR”, sustine Georgescu.

Combinatii politice

Si ca orice partid care se respecta, in urma unor alegeri formale David Mark a fost uns secretar general al ACDR, in acelasi timp ocupand si functia de director executiv al ACRR. Apoi, a urmat o prima strategie politica al carei obiectiv principal este ocuparea fotoliului de presedinte al Agentiei Nationale pentru Romi de catre David Mark. Totodata, se urmareste crearea a trei functii de comisar ministerial pentru integrare sociala in Ministerul Muncii, Ministerul Educatiei si Ministerul Dezvoltarii Regionale.

“Coordonati de presedintele ANR, cei trei comisari ministeriali vor demara trei programe majore de interventie sociala. Programele vor beneficia de bugete extinse negociate cu Comisia Europeana de reprezentantii guvernului si de catre reprezentantii ACDR. Preconizam un necesar de 60 de milioane de euro pentru programe pe educatie si ocupare si de 500 de milioane de euro de reabilitare a locuintelor in prima faza. Programele se vor inscrie si in bugetul Strategiei Nationale de Incluziune a Romilor 2011-2020”, se mai sustine in strategie. Pana atunci insa, finantatorii ar trebui sa fie mai atenti cu fondurile destinate organizatiilor neguvernamentale.

Leave a Reply

Your email address will not be published.