Shadow

Tatiana Potîng: romii din Republica Moldova trebuie să beneficieze de drepturi egale cu toți cetățenii

Viceprim-ministrul, Tatiana Potîng a participat la Conferinţa Ştiinţifică Romologică organizată cu ocazia Zilei Internaţionale a Romilor.

Evenimentul a fost organizat cu ocazia împlinirii a 600 de ani de la prima atestare documentară a comunităţii romilor în Republica Moldova şi 10 ani de la instituţionalizarea investigaţiilor romologice în ţara noastră.

Viceprim-ministrul, Tatiana Potîng şi-a exprimat respectul faţă de cetăţenii noştri de etnie romă, cât și față de cultura, tradiţiile şi aspiraţiile acestora. În acest context Tatiana Potîng a specificat că Guvernul Republicii Moldova este interesat de promovarea educaţiei, încadrării în câmpul muncii, accesului la servicii medicale şi altor drepturi pentru cetățenii romi, în vederea eliminării factorilor discriminatorii.

Savanţi, reprezentanţi ai Corpului Diplomatic acreditat în Republica Moldova şi ai Organizaţiilor Non Guvernamentale, au relatat despre istoricul evoluţiei etniei rome şi au discutat despre domeniile prioritare de susţinere a populaţiei de această etnie: promovarea serviciului de mediatori comunitari, sănătate, cultură şi educaţie.

În Republica Moldova locuiesc aproximativ 20 mii de cetăţeni de etnie romă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *