Shadow

De ce romii nu îi urăsc pe englezi

Problema romilor este atât de spinoasă încât toată lumea preferă să o lase pentru altădată. Instituţiile statului o abordează cu precauţie, dacă nu cumva „precauţie” este un eufemism. La această situaţie s-a ajuns printr-un grav deficit de imagine a României, combinat cu o vie activitate a diverselor organisme care veghează asupra discriminărilor, în general fără a le verifica. Şi de multe ori este adevărat, multe instituţii nu angajeajă romi, majoritatea unităţilor publice nu primesc romi în interior, să nu mai vorbim că aceştia nu sunt serviţi în niciun local. Orice strigăt de ajutor pe motiv de discriminare are şanse să ajungă public şi să provoace reacţii vehemente chiar înainte de a se stabili cine l-a emis şi de ce. Cei acuzaţi sunt inevitabil în defensivă. O frământare sporită agită mulţi români din diaspora. Cum s-ar putea separa imaginea României de cea a romilor? Lămurirea vine târziu şi, adeseori, inutil.

Aproximativ 200.000 de imigranţi romi trăiesc în Marea Britanie, relevă un studiu, probabil una dintre cele mai importante comunităţi din cadrul acestei etnii.

Cuvântul «Roma» (rom) chiar seamănă un pic cu (cuvântul) «Romanian» (român), deci nu poţi învinovăţi oamenii că sunt confuzi, însă că asemănarea este întâmplătoare. Cei mai mulţi romi nu trăiesc în caravane, adesea segregaţi la marginea oraşelor şi satelor aşezându-se în Europa de Sud-Est şi Centrală.

Societatea noastră îşi limitează modul în care îşi exprimă emoţia, astfel încât invidiem pasiunea exprimată de ţigani prin muzica şi prezenţa lor colorată. Noi ne simţim captivi în rutinele vieţilor noastre de zi cu zi şi romantizăm viaţa ţiganilor ca liberă şi spontană, respingând-o totodată ca anarhică şi necontrolată. Romii îşi organizează munca în familii şi sunt, de obicei, liber profesionişti, în timp ce noi credem că sunt leneşi. Nu au o ţară, aşa că îi considerăm ca neavând rădăcini. În comparaţie cu vecinii lor din cartierele sărace în care tind să se instaleze, romii sunt mai susceptibili să-şi găsească locuri de muncă, iar copii lor să meargă în mod regulat la şcoală.

Leave a Reply

Your email address will not be published.