Franţa: un rom de 16 ani din România, în comă după ce 12 persoane au vrut să-l linşeze. Preşedintele şi premierul Franţei denunţă „actul incalificabil”

Numărul violenţelor împotriva romilor este în creştere în Franţa, susţin ONG-urile. Un tânăr de etnie romă a fost bătut de 12 persoane au bătut care-l suspectau că a spart mai multe locuinţe în localitatea Pierrefitte-sur-Seine din Franţa. Băiatul de 16 ani se află în comă şi se zbate între viaţă şi moarte, scrie presa franceză.

Secretarul general al Consiliului Europei (CoE), Thorbjorn Jagland, a condamnat marţi atacul asupra adolescentului român de etnie romă într-o suburbie a Parisului, potrivit agenţiei Xinhua, citată de Agerpres. „Aceste atacuri asupra celei mai mari minorităţi din Europa sunt ruşinoase şi nu pot fi scuzate. Mă bucur să văd că guvernul francez şi atât de mulţi responsabili din Franţa şi Europa au adoptat o poziţie fermă împotriva discriminării şi atacurilor împotriva romilor”, a afirmat Jagland după o întâlnire la Haga cu ministrul olandez de externe Frans Timmermans.

„Este vorba de un act de barbarie, de un linşare, atribuibile unui grup de indivizi. Mobilul este răzbunarea privată”, a declarat, potrivit AFP, procurorul Sylvie Moisson într-o conferinţă de presă. Potrivit primelor elemente ale anchetei, adolescentul a fost răpit de un grup de indivizi, numărul acestora nefiind stabilit încă în mod cert. Incidentul a avut loc după un jaf. „Daunele se reduc la câteva bijuterii, pentru că hoţul a fost pus pe fugă de un martor. A fost făcută o descriere care poate corespunde cu semnalmentele adolescentului sechestrat, bătut şi lăsat aproape mort în apropierea locului de unde a fost răpit. Este vorba de represalii bazate pe zvonuri”, a precizat procurorul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.