Shadow

Franţa ne dă lecţii de integrare a romilor: prin căsăpire

De ce nu vrea premierul francez romi în Franţa: pentru că unii concetăţeni de-ai săi nu se pot abţine să nu-şi dovedească ”toleranţa” în cel mai cumplit mod cu putinţă.

În septembrie 2013, a existat o apostrofare aproape oficială a României din partea Franţei că noi nu-i integrăm pe romi, aşadar nu merităm în Schengen. Atunci nu înţelegeam cu ce am greşit noi ca ţară şi ce legătură este între Schengen şi integrarea romilor. Acum în sfârşit am înţeles modelul francez de integrare: căsăpirea. Recunoaştem că noi, românii, suntem toleranţi şi nu aplicăm această metodă. Europa cred că ar trebui să înveţe de la noi.

În cazul linşării unui tânăr de etnie romă în Franţa, oficialii din Hexagon nu mai ştiu cum să se scuze şi cum să condamne atacul. Dar dau dovadă de ipocrizie, după ce România a fost acuzată ani de-a rândul că nu e tolerantă cu această etnie. Acum, comparând situaţia de la noi cu faptele de glorie nu ale unui francez, ci ale unui grup organizat de peste 10 persoane, cred că Europa poate veni să ia lecţii de toleranţă de la români. Cât despre felul cum va fi tratată această faptă, trebuie spus doar atât: dacă românii erau vinovaţi de aşa ceva, eram deja aruncaţi afară nu numai din UE, dar şi de pe globul pământesc. Nu vă imaginaţi ce zoaie s-ar fi aruncat pe seama României, ce ţară de sălbatici înapoiaţi eram, ce vinovaţi pentru restul existenţei noastre ca popor. Acum, dacă s-a întâmplat cu francezi, este un caz izolat, condamnat oficial, aşa că se va aşterne uitarea. Până la următoarea tragedie similară, care ar putea avea loc oriunde în Europa, dacă ne uităm la felul în care politicienii lor culeg voturi pe seama urii rasiale. România a fost acuzată ani de-a rândul că nu e tolerantă cu această etnie. Acum, comparând situaţia de la noi cu faptele de glorie nu ale unui francez, ci ale unui grup organizat de peste 10 persoane, cred că Europa poate veni să ia lecţii de toleranţă de la români.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *