Shadow

Lovelele” țigănești vor deveni monedă virtuală. Vor intra în circulație când romii vor fi recunoscuţi ca „o naţiune fără teritoriu”

Autointitulatul rege al romilor de pretutindeni, Dorin Cioabă, proaspăt ales preşedinte al Uniunii Internaţionale a Romilor (IRU) a declarat miercuri, că romii din 37 de ţări, de pe trei continente – Europa, Australia, America – vor avea propria monedă virtuală, numită „lov” de la „lovele”, care va echivala, pentru început, cu un euro.

Cea mai scumpă monedă însă rămâne pentru romii din toată lumea galbenul din salbele ţigăncilor. Un galben se cumpără în România cu 500 de euro, potrivit lui Dorin Cioabă.

„Vom pleca de la paritatea un lov – un euro şi vom vedea dacă pe urmă va scădea sau va creşte. Oricum, între romii noştri au loc tranzacţii cu acele monede de aur care se cheamă galbeni. Un galben e 500 de euro. Noi lansăm noua monedă virtuală pentru viitor. IRU a trecut pe alt palier, recunoaşterea internaţională. Dacă avem un nou guvern, trebuie să avem şi o nouă monedă”, a explicat Dorin Cioabă pentru Agerpres.

Recent, la Sibiu, la congresul extraordinar al IRU, regele Cioabă a fost ales preşedintele romilor. Acesta are dreptul să convoace Guvernul romilor, condus de un premier din Macedonia, şi Parlamentul romilor, condus de un preşedinte din Republica Moldova.

În calitate de preşedinte al IRU, Dorin Cioabă are dreptul la o indemnizaţie lunară de 7.000 de euro, iar premierul şi şeful Parlamentului romilor, la câte 5.000 de euro, lunar.

„Noi am discutat şi partea aceasta. Preşedintele va primi în jur de 7.000 de euro pe lună, 5.000 de euro va primi primul-ministru, 5.000 de euro va primi preşedintele parlamentului, salariile sunt făcute, dar trebuie să facem rost de bani, de finanţări’, a spus Dorin Cioabă.

Acesta recunoaşte că, deşi conduce o organizaţie mondială, formată din reprezentanţii a 30 de milioane de romi, din 37 de ţări, majoritatea nu îşi plătesc cotizaţia de membru al IRU. Un simplu membru IRU trebuie să plătească o cotizaţie de 10 euro, anual, în schimbul căreia primeşte o ”legitimaţie, ca un paşaport”. Cel mai mult plătesc liderii de filiale, câte 350 de euro, pe an.

Cioabă spune că noua monedă virtuală va intra în circulaţie, după ce romii vor reuşi să fie recunoscuţi ca ‘o naţiune fără teritoriu.’ Până atunci, el admite că salariul de 7.000 de euro, lunar, e foarte posibil să nu aibă de la cine să-l încaseze, din lipsa plăţii cotizaţiilor la IRU, aşa că se va mulţumi şi cu bani virtuali.

‘Lovelele’ ţigăneşti se anunţă a fi mult mai ieftine decât bitcoinul, în condiţiile în care acesta din urmă depăşise, încă din ianuarie, pragul de o mie de dolari, după ce producătorul de jocuri pentru social media Zynga anunţase că va începe acceptarea monedei virtuale ca opţiune de plată, potrivit BBC.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *