Shadow

Mădălin Voicu: Nici Ion Iliescu nu recunoaşte că are origini ţigăneşti!

În România, țiganii nu sunt discriminați la nivel instituțional, însă există un fel de discriminare civilă, un comportament uşor discriminatoriu din partea „majoritarilor”, care dintr-o „lașitate genetică” nu își asumă greşelile și defectele, ci le „aruncă pe țigani”, a afirmat deputatul PSD Mădălin Voicu, într-un interviu acordat ZIUAnews. Pe de altă parte, politicianul îşi arată convingerea că la noi „nu există forme de discriminare cum există în Marea Britanie sau în Franţa, unde deja lucrurile sunt oficial prezentate ca atitudine de statˮ.

Cât despre imaginea proastă pe care o are România în anumite țări din Occident, Mădălin Voicu consideră că acest lucru nu se întâmplă din cauza „găinăriilor” pe care le fac țiganii, ci „pentru că, în ultimii 10 ani cel puţin, țara a fost vândută cu populaţie cu tot”. În privința celor care apelează la instanță atunci când văd cuvântul „ţigan” folosit într-un text, deputatul social-democrat spune că „genul acesta de comportament aparține unor „frustraţi”, care „se simt jigniţi”.

Mădălin Voicu: Există o formă de discriminare, care nu este instituţionalizată, este discriminarea civilă, să spun aşa, de la om la om. Şi asta mai mult pe fondul sărăciei, pentru că într-o ţară în care există o discrepanţă mare între oameni care au ce le trebuie şi alţii care n-au nici să trăiască într-o oareşce linişte, se nasc astfel de sentimente. Romii deranjează prin faptul că sunt gălăgioşi, poate mai puţin prezentabili – ca să nu zic că sunt urâţi – şi pentru că fac “găinării”. Ei nu fac afaceri. Eu n-am auzit de vreo bancă falimentată de ţigani, sau de vreo deturnare de fonduri de la bugetul de stat – astea le fac majoritarii. Şi atunci, pe fondul laşităţii şi a unei forme de trădare – care sunt genetice la români -, se creează un gen de învinovăţire a ţiganilor, pentru a scăpa de o responsabilitate. Și toate greşelile, toate neputinţele şi toate lucrurile urâte ale societăţii, în mare parte, se datorează ţiganilor. Asta este forma de discriminare. Mai mult este un gen de atitudine, sau un comportament uşor discriminatoriu, dar nu cred că există forme de discriminare cum există în Marea Britanie sau în Franţa, unde deja lucrurile sunt oficial prezentate ca atitudine de stat.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *