Shadow

Condamnări grele în frauda de un milion de euro din ţigănime

Ioan, Ferdinand şi Fraga Stănescu s-au folosit de un zilier din zona Hârlăului, Dumitru Catargiu, pentru afacerile lor necurate n au fost condamnaţi definitiv la Înalta Curte.

Trei cetăţeni de etnie romă din judeţul Iaşi au fost condamnaţi definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru că au prejudiciat statul român cu peste un milion de euro. Pentru a da această “lovitură”, Ioan, Ferdinand şi Fraga Stănescu s-au folosit de un locuitor din zona Hârlăului, Dumitru Catargiu, care a lucrat ca zilier pentru ei. Romii i-au promis sume importante de bani în schimbul datelor şi actelor personale pentru a-i “pasa” toate atribuţiile administrative în cadrul firmei SC Gelco Print SRL. Ulterior, cei trei romi au efectuat tranzacţii de peste 13,2 milioane, potrivit rechizitoriului de trimitere în judecată realizat de procurorii DNA Iaşi, fără să declare veniturile şi să achite obligaţiile fiscale aferente acestora la bugetul de stat. În primă instanţă, Catargiu fusese achitat, dar judecătorii de la Curtea de Apel l-au condamnat ulterior şi au dat şi pedepse mai mari pentru ceilalţi inculpaţi, decizii păstrate şi de ÎCCJ.

La ultimul termen judecat de ÎCCJ pe 28 mai, Ioan Stănescu a fost condamnat la nouă ani de închisoare şi “interzicerea timp de 4 ani după executarea pedepsei principale a drepturilor de a fi ales în autorităţile publice sau în funcţii elective publice, de a ocupa o funcţie implicând exerciţiul autorităţii de stat şi de a ocupa o funcţie sau de a exercita o profesie ori de a desfăşura o activitate, de care s-a folosit pentru săvârşirea infracţiunii de complicitate la evaziune fiscală, în formă continuată”, se arată în soluţia dată de ÎCCJ. Pentru aceleaşi fapte, Fraga Stănescu a fost condamnată la cinci ani şi cinci luni de închisoare, iar Ferdinand Stănescu la cinci de închisoare, plus interzicerea pe o perioadă de 3 ani după executarea pedepsei principale a aceloraşi drepturi menţionate în cazul lui Ioan Stănescu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *