Ottawa afirmă că a blocat intrarea în Canada pentru aproximativ 100 de romi din România

Guvernul canadian a blocat în ultimul moment intrarea în Canada a aproximativ o sută de imigranţi clandestini romi, originari din România, care se aflau în Statele Unite şi se îndreptau către Stanstead cu ajutorul unei reţele criminale, relatează marţi La Presse, în ediţia electronică.

Ministrul pentru Cetăţenie, Imigraţie şi Multiculturalism, Jason Kenney, a dezvăluit această informaţie într-un interviu exclusiv acordat în cadrul unei anchete efectuate de cotidianul canadian asupra unei reţele stabilite în Craiova şi conduse de trei persoane care au locuit în Montreal.

Reţeaua facilita intrarea ilegală în Canada pentru solicitanţi de azil de origine romă. Mai mulţi solicitanţi de azil făceau parte din grupări de hoţi devenite foarte active în Canada. O parte din lucrurile furate erau trimise în Craiova.

“Potrivit informaţiilor noastre, ar putea fi aproximativ o sută de persoane cu conexiuni la aceeaşi reţea, care sunt în Statele Unite şi nu au intrat încă aici. Motivul pentru care am acţionat rapid şi agresiv este de a trimite un mesaj pentru (cetăţenii) români care se află în Statele Unite că nu îi vom accepta aici”, a explicat ministrul. enney afirmă că este “la curent” cu furturile comise de această reţea.

“Unii dintre cei veniţi în Quebec au mers către vest până la Thunder Bay şi chiar la Winnipeg. Şi, în toate comunităţile pe unde s-au dus, ne-am confruntat cu o problemă de criminalitate”, a anunţat el.

În decembrie 2012, în speranţa combaterii fenomenului, Jason Kenney s-a deplasat la Stanstead, punct de intrare a imgranţilor clandestini, şi a desemnat 85 de persoane venite din România ca “sosiri neregulate” legate de crimă organizată.

Această măsură legală, aplicată pentru prima dată de Guvernul canadian, a stârnit controverse şi a fost denunţată de grupurile pentru apărare a refugiaţilor. Ea facilitează detenţia şi expulzarea unor persoane vizate.

În schimb, ministrul canadian consideră că legea are avantaje. “Din momentul desemnării, am avut un singur aflux de persoane din Craiova, şi a fost în British Columbia. Prin urmare, nu poate fi legat de aceeaşi reţea. Important este ca anunţul de la Stanstead să trimită un mesaj clar reţelei, iar eu cred că mesajul a fost înţeles”, a subliniat el.

Kenney a urmărit, de asemenea, operaţiunile poliţiştilor din Craiova efectuate împotriva persoanelor care au locuit în Montreal acuzate că au coordonat organizaţia criminală. “Eu sunt foarte mulţumit că (…) au avut loc arestări”, a spus el.

Leave a Reply

Your email address will not be published.