Shadow

Este esenţial ca toţi copiii romi să aibă şansa să meargă la şcoală”

Margareta Matache, directoarea executivă a celui mai important ONG rom din România – Romani CRISS, consideră că educaţia reprezintă cheia integrării şi îmbunătăţirii situaţiei romilor din România.

Ea însăşi este o dovadă a acestei afirmaţii: provine dintr-o familie modesta, dar a reuşit să infirme toate stereotipurile şi prejudecăţile despre romi. La 34 de ani, e licenţiată a Facultăţii de Asistenta Sociala si Sociologie, a făcut un master în politici sociale europene, un curs de diplomaţie şi un doctorat la Facultatea de Ştiinţe Politice din Bucuresti. În septembrie, va pleca la Harvard, celebra Universitate din SUA, pentru un post-doctorat pe o cercetare pe temă educaţiei timpurii. Evenimentul zilei: Cum a reuşit o femeie să conducă cel mai bine cotat ong pentru apărarea drepturilor romilor din România, domeniu în care bărbaţii au întâietate?

Margareta Matache: Lucrez la Romani CRISS din 2001. Cumva, mă implicasem în acest domeniu, al drepturilor romilor, încă din studenţie, ca voluntar in diverse proiecte, inclusiv la Asociatia Studentilor Romi. La Romani CRISS, am lucrat pe programe internaţionale şi reprezentam organizaţia la diverse reuniuni în străinătate. După ani buni de muncă în activismul internaţional, şeful nostru de atunci, Costel Bercuş, m-a propus pe mine, în noiembrie 2005, să conduc Romani CRISS. A fost un act de mare curaj din partea lui, deoarece la acel moment, chiar şi acum, majoritatea liderilor sunt bărbaţi . Unul dintre cei şapte membri ai Consiliului Director a fost împotriva ideii ca o femeie tânără să conducă organizaţia. Ceilalţi, însă, m-au votat si m-au sustinut. Acest incident m-a ajutat sa pornesc la drum pregatită pentru ceea ce urma să însemne să fii femeie în activismul rom. Şi acum sunt mulţi activişti romi care promovează drepturile romilor, dar care sunt foarte reticienţi la ceea ce înseamnă opiniile femeilor sau ale altor minorităţi. Nu cred în discursul acestora. Venim dintr-o cultură cu tradiţii, valori conservatoare vis-a-vis de ceea ce înseamna rolul femeii şi ca mişcare civică nu prea am reuşit să le răsturnăm, au reuşit însă multe femei prin eforturile lor proprii.

Având în vedere că în rândul minorităţii rome gradul analfabetismului este unul foarte ridicat, iar abandonul şcolar în rândul fetelor rome este foarte mare, cum se face că ezistă şi cazuri, ca al dumneavoastră, în care un reprezentant al acestei etnii îşi face post-doctoratul în SUA, la Harvard?

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *