Singurul magazin din Europa de costume tiganesti a fost deschis la Arad de doi soti, iar acum au comenzi de pe tot continentul. Ei vand fuste viu colorate, crete si voluminoase, din zeci de metri de material si cu sute de pliseuri, pe care le realizeaza manual.
Sotii Damian, care sunt romani, locuiesc in cartierul aradean Bujac, unde traiesc si foarte multi romi, asa ca de-a lungul anilor ei au inceput sa le cunoasca foarte bine traditiile, devenind fascinati de tinutele pline de culoare ale femeilor, mai ales ale celor din neamul gaborilor.
Pana in urma cu opt ani, Stefan si Simona Damian nu au avut nicio legatura cu meseria de croitor. El a fost toata viata sofer, iar femeia a fost contabila. Au decis sa isi faca propria afacere, iar romii din cartier au fost sursa lor de inspiratie, potrivit Mediafax.
“Din primul moment in care am pus mana pe o masina de cusut am lucrat o fusta tiganeasca. Am vrut sa vedem daca am avea clienti, stiind de la vecini ca e greu sa-si procure costumele traditionale. Asa au inceput sa vina gaboritele din tot cartierul pentru a le lua masurile, iar mai tarziu comenzile au venit din Franta, Germania, Italia, Spania si chiar de la Moscova”, povesteste Simona Damian.
“Gaboritele sunt foarte pretentioase si cauta perfectiunea”
Inceputul nu a fost deloc usor, pentru ca fustele lungi si crete, voluminoase, cu sute de pliseuri, viu colorate si cu imprimeuri inseamna ore sau chiar zile de munca. “Am invatat meseria cu ajutorul clientelor noastre, ne-au ajutat criticile lor. Pentru ca, sa stiti, gaboritele sunt foarte pretentioase si cauta perfectiunea. Se uita la fiecare pliseu, sa fie perfect. Ele ne-au explicat ce vor si, chiar daca a fost foarte greu la inceput, atat ca volum de munca, cat si ca stres provocat de pretentiile ridicate de catre cliente, primii bani incasati ne-au dat un imbold”, spune Simona Damian.
Ea recunoaste ca la prima fusta a lucrat doua saptamani, pentru ca a avut peste 200 de pliseuri, iar fiecare se face manual, pentru ca toate sa fie egale. “Pliseurile se fac foarte greu, pentru ca fiecare se se prinde in sapte-opt ace. O fusta poate avea pana la 16 metri de material, adica vreo 16 metri patrati, iar dupa ce se prind pliseurile, la fiecare se foloseste fierul de calcat. Dupa opt ani, lucrurile merg mult mai bine, iar aceeasi treaba o fac in cateva ore”, explica proprietarea afacerii. De sarbatori, femeile rome fac coada in fata magazinului pentru a-si lua vesminte noi.