Shadow

„Mândră să fiu romă”. Anina Ciuciu, masterand la Sorbona: „Sunt foarte mulţi ca mine care au reuşit”

Anina Ciuciu s-a născut într-o familie de romi. La vârsta de 9 ani a plecat cu familia în Europa. A cerșit în Italia și Franța, dar acum termină un master în drept la Sorbona, una dintre cele mai cunoscute universități din lume. A scris o carte care este best-seller în Franța și care a apărut recent în România, „Mândră să fiu romă”. Anina Ciuciu vorbește despre parcursul ei excepțional într-un interviu pentru Digi24.

Anina Ciuciu se consideră „o persoană foarte bogată”. „Am triplă identitate: sunt romă, româncă şi franţuzoaică”, explică ea. Aceasta, în ciuda faptului că ea și familia sa au fost discriminați atât în România, cât și în Franța, pentru faptul de a fi romi.

„Când se descoperă această identitate, deseori e o schimbare în privire, o suspiciune şi o respingere. Am trăit asta în Franţa și România”, spune ea.

În opinia Aninei Ciuciu, în media sunt reflectate doar imagini negative în ceea ce privește comunitatea romă.

„Am vrut să reacţionez scriind această carte şi să dau o imagine care se apropie mai mult de realitate (…) Sunt foarte mulţi ca mine care au reuşit. E foarte dăunător pentru comunitate, pentru că nu se vorbește decât de exemple negative”, spune ea.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *