Shadow

Romii, cei mai săraci şi mai insultaţi din Europa (raport Amnesty International)

Poziţia minorităţilor rome din Europa este mai precară ca oricând, avertizează un raport al Amnesty International, ce urmează să fie publicat miercuri, şi care prezintă o imagine îngrijorătoare de sărăcie, excluziune şi încălcare a drepturilor lor, atât în Europa de Vest cât şi de Est, relatează marţi The Independent.

Raportul Amnesty va face apel la guvernele din Europa să abordeze problemele legate de numărul estimat între 10-12 milioane de romi care trăiesc pe continent, despre care Amnesty spune că sunt ‘una dintre cele mai mari şi mai defavorizate minorităţi din Europa’.

Comunităţile de romi tind să aibă un scor mai scăzut la toţi indicatorii-cheie, comparativ cu restul populaţiei, având venituri mai mici şi o rată mai mare a şomajului şi acces şi mai grav la asistenţa medicală şi la servicii publice.

‘Acestea nu sunt simple consecinţe ale sărăciei, ci rezultatul unei discriminări pe scară largă, de multe ori sistematică, şi al altor încălcări ale drepturilor omului’, se spune în raport. ‘Sunt, în special, rezultatul prejudecăţii – în urma a secole de acte de discriminare socială, instituţională şi individuală, care au împins marea majoritate a romilor la marginea societăţii – şi care îi menţin acolo’.

Excluziunea socială şi economică a comunităţilor de romi îi împinge uneori spre stiluri de viaţă infracţionale. În Franţa, preşedintele Nicolas Sarkozy a numit romii ‘o sursă de criminalitate’ şi a încurajat deportarea romilor în România, în timp ce în Bulgaria, romii au fost atacaţi în mai multe oraşe anul trecut.

‘În timp ce anterior, doar grupuri de extremă-dreapta marginale adoptau platforme anti-romi, acum politicieni din curentul principal joacă această carte’, a declarat Dezideriu Gergely, director executiv al Centrului European pentru Drepturile Romilor din Budapesta.

Leave a Reply

Your email address will not be published.