Shadow

“Salon Spa” pentru 600 de romi din Buhuşi

Fericire şi răsfăţ maxim printre cei 600 de romi de la periferia oraşului Buhuşi. Aceasta de câteva zile, de când în cartierul Colonia Bistriţei s-a dat în folosinţă o baie publică luxoasă, dotată cu toate cele necesare unui spălat ca la carte: şampon, săpun lichid, gel de duş şi prosoape mari şi pufoase.

Adică, o baie cu toată dotarea şi după tot tipicul secolului în care trăim. Intrarea este gratuită, iar săpunul şi şamponul sunt “din partea casei”.

Clădirea modernă cu două etaje a fost ridicată de Primărie în mijlocului unui cartier în care nimeni nu şi-ar dori vreodată să locuiască. Un cartier în care sute de puradei asaltează orice nou venit în zonă şi nu-i dau pace până nu primesc câţiva mărunţi. Un cartier în care oamenii dorm laolaltă cu animalele în cocioabe de lemn cu lut pe jos şi se încălzesc cu focuri făcute cu cârpe.

Oameni care, deşi au nepoţi, au carte de identitate nou-nouţă. Aceasta după ce mediatorul sanitar s-a ocupat să le depună dosarele. Femei şi bărbaţi care au împreună şi peste 10 copii şi care trăiesc în concubinaj fără să le treacă măcar prin cap că ar putea să-şi legalizeze relaţia. Într-un cuvânt, un cartier asemeni unui adevărat iad pe pământ!

Prima baie, după 50 de ani

Începând cu ora prânzului, romii din Colonia Bistriţei se duc la spălat. Baia publică ridicată în cartierul lor este cel mai luxos loc unde locuitorii zonei se pot răsfăţa. E cald, miroase frumos, totul e nou şi sclipeşte de curăţenie.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *