Se intampla in Timisoara: romii repara crucile de pe cateva morminte pe care le-au distrus cu coroanele uriase de flori

TIMISOARA. Dupa ce in urma cu o saptamana si-au ingropat o ruda, cumnat cu Trifu Schrottu – cel care a fost ucis si transat de doi studenti intr-un camin al Medicinei din Timisoara, in anul 2009, romii din familia Constantin s-au ales cu o amenda pentru ca uriasele coroane de flori ce le-au pus la mormantul neamului lor au fost purtate de vant si au distrus mai multe cruci de pe locurile de veci din Cimitirul din Calea Lipovei.

Va reamintim ca saptamana trecuta, romii au pus la cale o inmormantare fastuoasa pe strazile orasului. Si-au luat mortul si l-au ingropat in cimitirul din Lipovei. Doua camioane cu coroane impozante, de 4-5 metri, au fost puse langa capela unde a fost inmormantat Ionel Constantin.

La o saptamana de la inmormantare, viceprimarul Traian Stoia anunta ca rudele defunctului s-au ales cu o amenda de… 700 de lei. Coroanele enorme au fost aruncate de vant peste mai multe locuri de veci, distrugand aproape in intregime pietrele funerare. Mai mult decat atat, Stoia spune ca romii s-au apucat sa repare pagubele pe cheltuiala lor.

“In urma desfasurarii unei procesiuni funerare in 26 iulie au fost distruse si degradate cateva morminte din zona si un spatiu suficient de important adiacent unui mausoleu. Cu ocazia verificarii in teren, s-a constatat ca decedatul Constantin Ionel, mort in Germania, a fost inhumat intr-o capela din cimitirul din Calea Lipovei. La procesiunea funerara respectiva au fost depuse coroane de flori de dimensiuni foarte mari, de 4-5 metri, cu greutati considerabile, care nu au fost ancorate de cladirea funerara si astfel s-au rasturnat si in cadere au distrus 2 monumente funerare aflate in vecinatate, in proportie de suta la suta. Persoana care a achitat contravaloarea serviciilor funerare este cetateanul Constantin Robert, probabil ruda apropiata a decedatului, cu domiciliul in Frankurt pe strada Roma, care este si proprietar al imobilului din strada Lorena nr. 18″, a explicat, vineri, viceprimarul Traian Stoia.

Edilul spune ca pana la urma coroanele uriase au fost ancorate de capela si ca rudele decedatului s-au apucat de reparatii. “El a promis verbal sa repare monumentele deteriorate pe propria cheltuiala, lucru care, de fapt, a si inceput. S-a luat decizia amendarii de catre Politia Locala a organizatorului acestei ingropari. Au luat amenda 700 de lei, au fost pe aici politistii locali, au dat-o, nu prea de bunavoie, dar na…”, a mai spus Stoia.

Potrivit Regulamentului de functionare a cimitirului aprobat de Consiliul Local Timisoara, sunt aplicate amenzi intre 500 si 700 de lei pentru practicarea unor activitati care aduc atingeri intimitatii locului de veci, pentru distrugerea si degradarea obiectelor funerare, dar si pentru calcarea peste morminte.

“In acelasi timp, observ ca muzica la capataiul locului de veci si consumul bauturilor alcoolice nu prea e sanctionat la noi. Nu e voie, dar nu am vazut pana acum vreo sanctiune. Acum ne intereseaza sa vedem cum au ajuns ei proprietari acolo, de la cine au cumparat si unde au cumparat? Asta vrem sa aflam”, a concluzionat viceprimarul Timisoarei.

Leave a Reply

Your email address will not be published.