Shadow

Partidul extremist ungar Jobbik alimentează tensiunile împotriva romilor în Polonia

Romii nu au avut nicicând o relație extraordinară cu vecinii lor în orașul Andrychow (Polonia), dar nu-și amintesc ca lucrurile să fi fost la fel de rele ca acum, comentează Reuters.

Ceea ce s-a schimbat este faptul că naționaliștii radicali și-au făcut apariția în oraș luna trecută, în ceea ce ar putea fi o încercare de a coagula aliați din partidul ungar Jobbik, care s-a folosit de sentimentele împotriva romilor din Ungaria pentru a-și spori succesul electoral și a deveni cea mai puternică mișcare de extremă-dreapta din estul Europei.

Strategia din Polonia îl are în centru pe Robert Winnicki, un lider de extremă-dreapta din Varșovia cu legături personale cu Jobbik, care a participat în iunie la un protest la Andrychow, unde a spus că cei aproximativ 100 de romi ce trăiesc în acest oraș cu 20.000 de locuitori din sudul Poloniei ar trebui alungați din localitate.

La marș, care s-a desfășurat la aproximativ 30 de km de Auschwitz, locul unde naziștii au omorât peste un milion de evrei, romi și alți etnici, susținătorii unei echipe locale de fotbal au scandat ‘Cyganie raus!’, un ecou al germanului ‘Juden raus’ (‘Afară cu evreii’), folosind termenul polonez pentru țigani.

Jobbik și Ruch Narodowy (Mișcarea Națională) a lui Winnicki neagă acuzația că ar fi incitat la ură rasială la Andrychow. Și resping ideea că Jobbik, care a obținut 21% din voturi la alegerile parlamentare din aprilie, își extinde agenda în Polonia. Ruch Narodowy recunoaște totuși că Jobbik este o sursă de inspirație.

Roman Kwiatkowski, șeful Asociației Romilor din Polonia, a spus că ce s-a întâmplat la Andrychow este primul caz pe care l-a văzut în Polonia în care partide de extremă-dreapta alimentează sentimentul anti-romi în acest fel. “Este foarte periculos. Nu ne permite să privim cu încredere în viitor”, a declarat el pentru Reuters.

Localnicii de etnie romă spun că nu și-au mai trimis copiii la școală în ultimele săptămâni și că au rămas în locuințe după lăsarea serii, de teama unor atacuri.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *