Shadow

Incluziunea romilor se face de către cine trebuie

De săptămâna viitoare, romii din Vulcan vor avea la cine să meargă, ca să se plângă şi să ceară una, alta. Nu vor mai fi nevoiţi, însă, să urce până la etaj şi să-l pândească pe primarul Gheorghe Ile când iese din birou. Chiar la intrarea în primărie, imediat pe stânga, îi va aştepta cineva de-al lor.

Adică nu chiar de-al lor, ci de la partidul lor. Asta, deoarece domnişoara Irina Pungă este româncă get-beget, cu ochi albaştri şi albă ca-n poeziile lui Eminescu. De curând, domnişoarei secretar al Partidei Romilor i s-a împlinit visul, acela de a fi referent pentru problemele romilor din Vulcan, aşa că a fost nevoie şi de un spaţiu în care să-şi desfăşoare activitatea.

La Vulcan,până la şedinţa de consiliu local din iunie, incluziunea romilor a funcţionat mai mult în perioadele de campanii electorale. Când, deşi poliţiştii mergeau prin cartiere şi le explicau ţiganilor că este infracţiune să iei bani, ca să-l votezi pe unul sau pe altul, etnia închisă la culoare nu se sinchisea deloc că ar putea cădea la gherlă pentru asta. Şi, ca atare, romii făceau rapid nevăzută şi hârtia de cinci sute de mii, dar şi micii şi berile distribuite de candidaţi. Nu chiar de către toţi, dar sper că mai ţineţi minte care.

Acum,după aprobarea hotărârii de consiliu, bag seama că incluziunea romilor promite să fie, şi la Vulcan, politică locală serioasă, iar nu doar ocazională, de campanie electorală. Rămâne de văzut dacă va fi chiar aşa, fiindcă, asta se ştie, e cam greu să tragi de ei, ca să-i obişnuieşti cu un loc de muncă, în afara ăluia de la cărbuni sau fier vechi, sau ca să-i faci să meargă la şcoală chiar în fiecare zi. Dar poate că mă-nşel eu, iar comisia pentru incluziunea minorităţii rome, constituită la nivelul de consiliu local al municipiului Vulcan, va înregistra succese în domeniu.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *