Shadow

Bulgaria vrea cote minime de elevi romi în şcoli

Ministerul bulgar al Învăţământului intenţionează să obligă şcolile din toată ţara să aibă o cotă minimă de elevi romi, a anunţat Milena Damianova, ministru-adjunct al învăţământului, citată astăzi de ziarul sofiot Trud, preluat de Agerpres.

Scopul este să nu mai existe şcoli în care toţi elevii sunt romi, iar copiii din această etnie să fie încurajaţi să se înscrie în şcoli mixte. Damianova a precizat că eventuală cotă minimă de copii de etnie romă va depinde de ponderea romilor din localitatea respectivă şi că nimeni nu va obilga şcolile din localităţile unde nu trăiesc romi să respecte o asemenea cotă.

Ministerul intenţionează să organizeze şi cursuri pentru părinţi, în cadrul cărora părinţii copiilor romi să fie informaţi despte avantajele şcolilor mixte. Funcţionarii nu se aşteaptă totuşi că măsura va fi aplicată uşor, deoarece mulţi romi preferă ca copiii lor să înveţe în şcolile cele mai apropiate, care în multe cazuri sunt cele din ghetou.

În plus, mulţi directori de şcoală nu sunt de acord ca în şcoala lor să se înscrie romi, de teamă că părinţii elevilor bulgari îşi vor muta copiii într-o altă instituţie de învăţământ. În anul 2010, 24 elevi din clasa întâia au fost mutaţi de la o şcoală din oraşul Pazardjik după ce părinţii au văzut că în clasă sunt înscrişi şi copii de etnie romă.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *