Educaţia, „Cenuşăreasa” investiţiilor

România alocă cele mai mici sume pentru educaţia preşcolară din Uniunea Europeană, concurenţa făcând-o doar Irlanda. Tara noastră are una dintre cele mai mari rate ale abandonului şcolar şi împarte cu Bulgaria primul loc în topul sărăciei şi excluziunii sociale în rândul copiilor mai mici de şase ani – sunt concluzii ale raportului „Educaţia şi îngrijirea copiilor preşcolari”, publicat de Comisia Europeană.

Potrivit unui comunicat de presă al organizaţiei Salvaţi Copiii, de peste două decenii, România se menţine în topul primelor cinci ţări europene cu cea mai mare rată de abandon şcolar, rată ce este mult mai mare în cazul categoriilor defavorizate de copii, în special în rândul celor de etnie romă, dovadă că peste trei sferturi dintre copiii romi care abandonează şcoala nu au parte de educaţie preşcolară. „Alte cifre relevante despre accesul copiilor romi la educaţie: 70% nu merg la grădiniţă, 80% dintre tinerii care nu ajung niciodată la şcoală sunt de etnie romă iar 38% dintre aceştia sunt analfabeţi funcţionali. În ţara noastră, jumătate dintre copiii cu vârste mai mici de şase ani sunt afectaţi de sărăcie sau excluziune socială. Prin comparaţie, în majoritatea statelor membre UE, această pondere variază între 12 şi 19 procente. Aşa se explică de ce, deşi România este una dintre puţinele ţări care oferă educaţie preşcolară gratuită, costurile se pot dovedi totuşi prea mari, din perspectiva cheltuielilor indirecte: alimentaţie, rechizite, îmbrăcăminte, încălţăminte, acces la servicii de igienă”, susţin reprezentanţii organizaţiei, citaţi de Agerpres.

Conform sursei citate, în timp ce la nivelul UE sumele publice alocate ciclului preşcolar au crescut în ultimii ani, ajungând la o medie de 0,52% din PIB, România şi Polonia sunt singurele ţări membre în care aceste cheltuieli au fost reduse.

Leave a Reply

Your email address will not be published.