Shadow

Revista Vice: O audienţă la regele romilor, în Romania

Intr-o zi torida de iunie, langa o sosea prafuita si plina de gropi, un sir de oameni coboara din mai multe masini scumpe. Se intalnesc cu regele lor.

Dorin Cioaba tocmai a fost numit presedinte al Uniunii Internationale a Rromilor, una dintre cele mai vechi organizatii ale rromilor din lume, dupa ce acesta a promis sa promoveze cauza lor la Organizatia Natiunilor Unite. Dupa alegere, Cioaba s-a proclamat “Regele rromilor din intreaga lume”, scrie jurnalistul revistei cu difuzare internationalaVice.

In ziua intalnirii, Cioaba s-a impartit intre aparitii la televiziune si audiente cu delegatii veniti din intreaga lume la birourile sale plasate langa resedinta din Sibiu.

In ciuda bunei sale dispozitii, domnia sa incepe intr-o perioada in care tensiunile din jurul celei mai mari minoritati etnice din Europa – aproximativ 12 milioane – au atins un punct critic.

Multi se tem ca eliminarea restrictiilor pe piata muncii in Uniunea Europeana fata de muncitorii din Romania si Bulgaria va declansa o invazie de imigranti, si pe langa ea, un val de infractiuni in tarile bogate ale continentului.

Problema rroma a adus anxietati crescute privind imigratia. Ca urmare, in alegerile europene din mai, votantii au inclinat catre dreapta radicala si partidele antiimigratie. In iunie, o banda de cetateni razbunatori din Paris au batut un tanar rrom de 16 ani pe care il suspectau de furt, lasandu-l in coma si cu multiple fracturi.

Si iata de ce misiunea lui Cioaba, de a reprezenta “oamenii nedoriti ai Europei”, demonizati, considerati cersetori, hoti, nu va fi usoara.

In resedinta sa un paznic imbracat in negru vine la poarta si ii conduce pe oaspeti pe langa o piscina si o casa de oaspeti. Doi caini din rasa Chihuahua, Ronnie si Ronna, se reped la picioarele musafirilor in timp ce acestia merg prin livingul placat cu parchet de marmura si canapele albe, si mult aur.

Un ghepard de aur si un iepure de aur stau vigilenti, iar un acvariu impodobit cu o coroana de aur straluceste langa fotografii de familie. Cioaba are o coroana de aur a sa, dar care e depusa in siguranta in seiful unei banci.

Leave a Reply

Your email address will not be published.