Seful de post al comunei Patrauti din judetul Suceava, agentul-sef Sorin Necolau, in varsta de 43 de ani, lucreaza la politia din comuna de pe 1 august 2008. Este din Botosani si a venit in judetul Suceava pentru ca rudele sotiei sunt din Gura Humorului si au dorit sa fie mai aproape de ele.
Sa fii politist intr-o comuna gen Valea Moldovei, Arbore sau Patrauti, unde exista mari comunitati de romi, nu este deloc visul unui angajat al Inspectoratului de Politie Judetean Suceava. Fara a putea fi acuzati de rasism, agentii de politie au toate motivele sa spuna ca au o viata grea cu romii, rata infractionalitatii fiind ridicata, iar munca lor fiind dificila si riscanta.
Cei mai multi fac tot posibilul pentru a se muta la alte structuri de politie, insa exista si unii care s-au obisnuit cu munca de politist intr-o astfel de comunitate si dupa cativa ani au ajuns sa stapaneasca intr-o oarecare masura problemele cu care se confrunta aproape zilnic.
Sorin Necolau: Intrau cu biciul in postul de politie… pana ajungi sa te impui in fata lor este foarte greu
Seful de post al comunei Patrauti, agentul-sef Sorin Necolau, in varsta de 43 de ani, lucreaza la politia din comuna de pe 1 august 2008. Este din Botosani si a venit in judetul Suceava pentru ca rudele sotiei sunt din Gura Humorului si au dorit sa fie mai aproape de ele. A castigat concursul pentru sef de post si de atunci a ramas la Patrauti. Locuieste cu sotia si cu fiica sa in locuinta de serviciu aflata chiar in spatele postului de politie.
La ultimul recensamant a rezultat ca populatia comunei ar fi de peste 5.000 de locuitori. Doar vreo 700 s-au declarat cetateni de etnie roma si in acte, insa in realitate aproape jumatate dintre locuitori sunt romi. In realitate, in comuna sunt 2.000 – 2.300 de romi. Iar numarul lor sporeste semnificativ de la an la an.
Agentul-sef Sorin Necolau a explicat: Cand am venit aici a fost foarte greu. Erau unii care intrau cu biciul in postul de politie… pana ajungi sa te impui in fata lor este foarte greu. Am doi colegi la post, mult mai tineri si la inceput este foarte greu si pentru ei. De multe ori, pana sa sune la 112, oamenii care au probleme vin direct la poarta la mine si eu trebuie sa incerc sa-i ajut in masura in care pot, nu le pot spune ca nu sunt de serviciu.