Shadow

Liderul Verzilor germani: Romii pleaca din Romania si Bulgaria din cauza saraciei, a discriminarii. Secretarul general al CSU: Germania nu trebuie sa devina “atelierul de reparatii” al Europei

Cem Özdemir, copresedintele Verzilor germani, critica marti, intr-un interviu, “populismul ieftin” al conservatorilor bavarezi la adresa romanilor si bulgarilor si sustine ca adevarata problema e cea a romilor din Romania si Bulgaria, nevoiti sa plece din cauza saraciei si a discriminarii.

Intr-un interviu acordat publicatiei Schwäbische Zeitung, liderul ecologistilor germani a lansat un atac la adresa cancelarului Angela Merkel si a aliatilor bavarezi din CSU care sunt la putere de opt ani, “dar nu au facut nimic impotriva saraciei si discriminarii in Europa”, transmite Mediafax.

Referitor la declaratiile politicienilor CSU privind muncitorii din Romania si Bulgaria, Cem Özdemir le pune pe seama alegerilor locale dn Bavaria, din 18 martie.

“CSU nu aduce in discutie ce se poate face pentru a rezolva lipsa fortei de munca calificate din economia germana si nici a problemei celor aflati intr-o situatie sociala dificila si supusi unei discriminari brutale, ma refer la romii bulgari si romani. Acesti europeni si europence au nevoie de sprijin in tarile lor natale. Ei pleaca pentru ca nu au nicio perspectiva, nicio alta posibilitate. Asta trebuie sa schimbam”, a declarat Özdemir, acuzand CSU de “populism ieftin”.

Copresedintele Verzilor a respins afirmatiile politicienilor germani care acuza lipsa de pregatire a romanilor si bulgarilor care ajung in Germania, dar a precizat ca exista o problema cu romii si conditiile lor de trai in Romania si Bulgaria.

“La noi vin, in special, bulgari si romani cu calificare. Realitatea este mai complicata decat o prezinta CSU prin declaratii in presa. Dar exista si saracie multa si discriminare in Europa, oameni care trebuie sa traiasca in Romania si in Bulgaria intr-o saracie ca in lumea a treia. Avem nevoie de o strategie europeana pentru romi, pentru a le asigura conditii demne de viata”, a spus Cem Özdemir.

Acesta sustine ca multi romi afirma ca “le era mai bine in comunism decat intr-o Europa democratica”.

Presedintele Comisiei pentru Afaceri Externe a Parlamentului European, Elmar Brok (CDU), a declarat, recent, ca imigrantii care vin in Germania doar pentru ajutoare ar trebui trimisi rapid in tarile de origine.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *