Shadow

SOLUTII FRANCEZE – ROMI – Din comunitatea de romi de la Lille, in mijlocul cocioabelor de pe Pirita Baii Mari

Dupa trei luni petrecute alaturi de romii de origine romana care traiesc in orasul francez Lille, o tanara studenta crede ca modul de trai al familiilor aciuate la marginea orasului Baia Mare poate fi schimbat. Tanara de la facultatea baimareana de Asistenta Sociala e convinsa ca solutia o reprezinta integrarea naturala, prin proiecte pe termen lung, si spune ca primii pasi ar trebui sa fie amenajarea de locuinte sociale, respectiv stimularea angajarilor in randul acestei comunitati.

Proiectul de integrare a romilor de origine romana a fost pus in aplicare de catre Guvernul Francez in dupa ce numarul imigrantilor care s-au stabilit acolo a crescut ingrijorator de mult. In orasul Lille, patru terenuri de la marginea orasului au fost alese pentru a le construi romilor de origine romana locuinte sociale. Nu oricine a primit o astfel de casa, numita de catre francezi „mobil home”, ci doar cei care au intrunit anumite criterii.

„Criteriile dupa care sunt integrati in aceste locuinte sunt in primul rand nationalitatea – deci se adreseaza doar romilor romani -, trebuie sa aiba un nivel minim de limba franceza, nu trebuie sa aiba cazier judiciar si nu trebuie sa se fi intors cu avionul in Romania, pe banii statutului francez”, a aratat studenta care a facut practica printre romii din Lille, Ioana Danci.

Daca o familie reuseste sa primeasca o locuinta sociala, primeste drept de sejur, iar firmele specializate ii ajuta sa isi gaseasca un loc de munca, in timp ce copiii sunt trimisi la scoala sau gradinita. In plus, femeile pot participa gratuit la cursuri de limba franceza sau la diverse cursuri de formare profesionala, pentru a reusi sa se califice intr-o meserie.

Leave a Reply

Your email address will not be published.