Țigăncușa deșteaptă – din Craiova la Sorbona

În această lumină a fost publicat un articol într-unul dintre cele mai citite ziare din regiunea Alsaciei (Franţa). Materialul spune povestea Aninei Ciuciu, craioveancă de origine rromă, care, după ce a îndurat foamea, suferinţa, umilinţa şi frica, este acum masterandă în drept la una dintre cele mai mari universtităţi ale lumii: Sorbona.

Nimic n-o va opri din drumul său spre reuşită. Astfel o prezintă jurnaliştii de la L`Alsace pe Anina, fata care recunoaşte cu mândrie că este ţigancă din Craiova, chiar dacă acest lucru i-a adus multe suferinţe în ţara lui Napoleon. „Micuţa rromă care până nu demult cerşea în Rhône-Alpes triumfă astăzi la Sorbona”, scrie publicaţia franceză despre Anina Ciuciu, o româncă ce „poartă pe figură o gravitate care nu este specifică vârstei sale”. Are 22 de ani, vorbeşte cinci limbi şi urmează studii strălucite la Sorbona. Este masterandă în drept, iar visul său este să intre în magistratură. „Ochii săi mari şi negri au gustat din plin suferinţa. A cunoscut foamea, frigul, umilinţa şi frica”.

Anina Ciuciu a ajuns în Franţa la vârsta de nouă ani, împreună cu familia sa. Când a ajuns în Franţa, a locuit într-o cazarmă dezafectată, într-o camionetă, pe stradă, în cort.

A mers la şcoală, a învăţat franceza în doar câteva luni, ba chiar a reuşit să facă doi ani într-unul. A mers apoi la facultate, iar de câteva luni studiază dreptul la Sorbona.

Povestea sa de viaţă a impresionat Franţa, iar acum face turul televiziunilor pentru a-şi face cunoscută povestea. În această idee a scris chiar şi o carte autobiografică, ajutată fiind de un reputat jurnalist francez. “Je suis tzigane et je le reste/ Sunt şi voi rămâne ţigancă” este titlul volumului lansat în ţara lui Voltaire.

Leave a Reply

Your email address will not be published.