Mănăstirea răsărită din pământul romilor tofleni

Mănăstirea Toflea, din comuna Brăhăşeşti, judeţul Galaţi, este singurul aşezământ monahal ctitorit de un rrom din contribuţii personale, într-un sat locuit în totalitate de această etnie. Reînviată după 400 de ani, mănăstirea cu hramurile “Sfinţii Trei Ierarhi” şi “Sfântul Voievod Ştefan cel Mare” face misiune cu doi călugări vrednici în această localitate cu peste 5.000 de suflete, în care o parte au fost asimilaţi comunităţii penticostale, prezentă aici de aproape două decenii.

Protosinghelul Paisie Agachi, stareţul mănăstirii de la Toflea, coboară spre biserică dinspre chilii binecuvântând, bucuros de oaspeţi: “Faptul că cineva vine la noi în vizită este semn că Dumnezeu nu ne-a uitat”.

Ca o întoarcere la casa părintească. Astfel poate fi comparată trăirea care te încearcă odată ajuns în bătătura sihăstriei ştefaniene, răsărită dintr-o pădure de carpen. Nici nu apuci să vezi când ţi s-a aşezat masa la care eşti poftit, ori când ţi se lasă deschisă uşa bisericii pentru a-ţi găsi liniştea, fără a uita, desigur, de cuvintele de încurajare, menite să te întărească în nădejde şi dreapta credinţă. Deşi sunt sub 100 – cum amar glumeşte protosinghelul Paisie -, cei doi călugări inimoşi, prin misiunea lor duhovnicească asumată, fac cât o obşte bună.

Leave a Reply

Your email address will not be published.