Shadow

New York Times: Romii sunt primitivi sau doar săraci?

Jurnaliştii de la cotidianul american The New York Times se întreabă dacă, după atâţia ani de persecuţie şi de viaţă la marginea societăţii, romii se pot integra în Europa de Vest.

Dezbaterea a fost relansată după ce un grup de romi a fost acuzat, în instanţă, de vânzarea unor copile pentru căsătorie, cu până la 270.000 de dolari, preţul copilelor depinzând de abilităţile acestora de a fura. În Franţa, procurorii au acuzat trei familii de romi din Croaţia pentru că au obligat mai mulţi copii de 11 ani să participe la peste 100 de furturi în Franţa, Belgia şi Germania. În total, 26 de acuzaţi au fost condamnaţi, în 11 octombrie, la închisoare, pedepsele acestora fiind între doi şi opt ani cu executare, scriu jurnaliştii de la The New York Times.

Unul dintre romii anchetaţi în acest caz, în vârsta de 20 de ani a spus procurorilor că a început să fure la vârsta de 13 ani şi că, până la momentul în care a fost prins, furase aproximativ 600.000 de dolari în numerar şi bijuterii pentru părinţii lui. Totodată, tânărul a mai spus că cei care nu aduceau mulţi bani erau bătuţi de romii mai vârstnici.

În timpul procesului familiilor de romi din Croaţia, avocaţii apărării au susţinut că romii fură nu pentru că sunt săraci, ci pentru că furtul este o ”veche tradiţie”, pe care o practică încă din Evul Mediu.

”Este foarte dificil să le interpretăm comportamentul în funcţie de propriile noastre standarde din secolul XX”, a spus unul dintre avocaţii grupării infracţionale de romi, Alain Behr.

”Această comunitate traversează timp şi spaţiu cu tradiţiile sale, iar noi, în Europa, avem probleme în a o integra. Totuşi, romii şi-au păstrat tradiţiile, care sunt unele de supravieţuire”, a mai spus avocatul, în încercarea de a explica de ce romii îşi vând copilele pentru căsătorie.

Procurorul a respins, însă, explicaţiile culturale, amintind că anchetatorii au descoperit, în casele de marmură ale romilor din Croaţia, maşini Mercedes, ochelari de soare Dolce & Gabbana şi portofele Louis Vuitton.

”Cineva care trăieşte după tradiţiile din Evul Mediu nu ar fi în stare să spele banii furaţi de copii, aşa cum fac romii. Poate au crescut în Europa de Est, dar au înţeles perfect valorile occidentale. Au comis infracţiuni”, a spus procurorul.

Leave a Reply

Your email address will not be published.