Cum rezolvă primarul Gheorghe Hânsă problemele romilor din Cernavodă

Aleşii locali din Cernavodă au votat, zilele trecute, în cadrul şedinţei de Consiliu Local, proiecte noi care vizează educaţia şi sănătatea persoanelor de etnie romă din oraş. Şi cum problemele acestor comunităţi reprezintă una dintre priorităţi, administraţia publică locală din Cernavodă se va implica, în următoarea perioadă, în acţiunile care vor fi demarate şi finanţate de Agenţia Naţională pentru Romi, prin programul „Anul European al cetăţenilor”.

În acest sens, edilul Gheorghe Hânsă a iniţiat două proiecte, respectiv „Sănătate înainte de toate” şi „Centrul de sprijin şcolar”, cu care Primăria Cernavodă va participa, anul acesta, la acest program. În cadrul primului proiect, se vor derula campanii de evaluare a stării de sănătate a persoanelor rome, în special a tinerelor mame şi persoanelor vârstnice, precum şi efectuarea unor analize medicale de bază (colesterol, glicemie, EKG, tensiune,etc.). De asemenea, vor avea loc campanii de informare, educare şi comunicare cu privire la riscurile asociate îmbolnăvirii familiei, comunităţii şi avantajele înscrierii la un medic de familie. Aceste activităţi îşi propun promovarea educaţiei pentru sănătate în rândul locuitorilor din oraşul Cernavodă de etnie romă, dar şi dezvoltarea comportamentelor favorabile sănătăţii sociale. Conform recensământului din 2012, în localitate, sunt declarate 374 de persoane care fac parte din această minoritate. Costurile prevăzute acestui proiect vor fi de aproximativ 50.000 lei, din care 10% vor fi acoperite de la bugetul local.

Cel de al doilea proiect iniţiat de primarul Gheorghe Hânsă se intitulează „Centrul de sprijin şcolar Cernavodă”, care îşi propune facilitarea participării la iniţiativa „Şcoală după şcoală” a unui număr de 30 de copii romi din clasele I-IV, care vor fi îndrumaţi de două cadre didactice. Acest program îi va sprijini pe cei mici în efectuarea temelor pentru şcoală, după terminarea orelor de curs, vor primi asistenţă socio-pedagogică şi vor fi implicaţi în diverse activităţi recreative.

„Centrul va activa în cadrul unei şcoli din oraş, iar proiectul pilot îşi propune ca, ulterior să îi sprijine şi pe copiii preşcolari romi, pentru a deveni instituţionalizaţi. De asemenea, copiii vor primi o masă caldă zilnică şi vor beneficia de excursii la grădina zoologică, Acvariul şi Delfinariul din Constanţa. Valoarea proiectului va fi, de asemenea, de maxim 50.000 de lei, costuri acoperite în proporţie de 90% de Agenţia Naţională pentru Romi şi în procent de 10% de la bugetul local. Ambele proiecte se vor desfăşura pe o perioadă de patru luni”, a declarat primarul Gheorghe Hânsă.

Leave a Reply

Your email address will not be published.