Shadow

Expert ONU: Sunt necesare măsuri urgente pentru incluziunea socială a persoanelor cu dizabilităţi şi a romilor în Moldova

Autorităţile de la Chişinău trebuie să adopte de urgenţă măsuri de incluziune socială a persoanelor cu dizabilităţi, dar şi a romilor. Recomandarea a fost făcută de raportorul special al Organizaţiei Naţiunilor Unite privind sărăcia extremă şi drepturile omului, Magdalena Sepúlveda, care a efectuat în perioada 8-14 septembrie, prima sa misiune în Republica Moldova, informează un.org.

La finele misiunii în țara noastră, Magdalena Sepúlveda a declarat că Republica Moldova și-a consolidat sistemul juridic, în ultimii ani, prin adoptarea mai multor legi importante, însă este necesar ca acestea să fie aplicate.

“Chiar și pașii mici luați pentru a consolida incluziunea socială în Republica Moldova vor avea un impact major asupra persoanelor defavorizate din țară”, a declarat Sepúlveda, menționând, de asemenea, că la ora actuală sunt limitate resursele disponibile și există provocări suplimentare impuse de criza economică globală.

Expertul în drepturile omului a cerut să fie luate o serie de măsuri care vizează integrarea socială a persoanelor cu dizabilități, reforma sistemului de tutelă și adoptarea unui plan cuprinzător în conformitate cu obligațiile țării noastre cu privire la Convenția privind drepturile persoanelor cu dizabilități.

Raportorul special al Organizației Națiunilor Unite privind sărăcia extremă și drepturile omului a apreciat acțiunile Republicii Moldova privind introducerea corpului de mediatori în comunitățile rome, dar a avertizat că “autoritățile locale trebuie să se asigure că selecția mediatorilor se desfășoară în deplină conformitate cu principiile drepturilor omului precum transparența și accesul la informații”.

În perioada misiunii sale în Moldova, expertul ONU s-a întâlnit cu oficiali ai Guvernului, reprezentanți ai unor agenții donatoare, organizații internaționale, membri ai societății civile din Chișinău, Bălți, Drochia, Călărași, Briceni, Bender și Tiraspol.

Magdalena Sepúlveda va prezenta, în iunie 2014, un raport complet cu concluziile finale și recomandări Consiliului ONU pentru Drepturile Omului.

Leave a Reply

Your email address will not be published.