Shadow

Satul unde romii se iau la trinta cu discriminarea

De ceva timp, comunitatea de romi din satul Argea, comuna Ploscuteni, a intrat in conflict deschis cu medicul de familie. De nevoie, cu ajutorul Asociatiei Kolping, romii au amenajat un mic cabinet in magazia scolii, dar Autoritatea de Sanatate Publica a dat ordin sa fie desfiintat. Luptindu-se cu discriminarea si izolati la marginea localitatii, romii se roaga de autoritati sa le faciliteze accesul la serviciile de sanatate pentru a avea o viata mai buna

“Eu stiu ce le trebuie la doctori si doctorese ca sa nu vada ca avem pielea inchisa!”. Tacere trista, dupa care un oftat prelung”¦ “Sa le pui ceva in buzunar!”. Raspunsul simplu, dar dureros de real ni l-a dat un rom batrin din satul Argea, comuna Ploscuteni. Il cheama Toader C. Feraru, are 82 de ani si este suparat ca medicul de familie nu vine sa acorde consultatii in satul sau, locuit in proportie de 99 % de romi. In jurul sau stau ciorchine cinci nepoti zoiosi, dar frumosi, cu ochii ca margelele, aproape toti premianti la scoala, a caror mama este plecata la munca, in Spania. Era dupa-amiaza si le citea fara ochelari dintr-o carte de rugaciuni. Cind copiii se plictisesc de rugaciuni, bunicul le spune povesti de demult, despre satre, despre tiganci frumoase care strabateau lumea in carute cu coviltir. Cum micutii n-au iesit inca din comunitate, nu stiu ce-i discriminarea. Iar drumul pe jos de 9 kilometri pina la dispensar le-a intrat in obisnuinta. Bunicul ii consoleaza spunindu-le ca injectiile ii dor la fel si pe copiii romi si pe copiii neromi.

Ploscuteni: Comuna unde asistenta medicala este acoperita deficitar, potrivit Autoritatii de Sanatate Publica. Medicul de familie Lucian Bulza Ciuperca, care locuieste in Adjud, paraseste comuna la volanul masinii personale. Satul Argea, orele 12.00, caldura mare. Barbatii s-au adunat la magazinul lui Neculai Munteanu sa se intrebe de sanatate. Ghidul nostru: Costica Dragalai, 48 de ani, om de serviciu la scoala, proprietar de stina si consilier local rom. Satul are 90 de case, cu 400 de adulti care trimit la scoala zilnic 105 copii. “Unii copii au mai plecat in Spania, Anglia, Italia, Grecia, dar vin altii din urma. Si la noi nu vin copii la scoala pentru corn si lapte, ci vin sa invete carte”, ne spune invatatorul Silviu Facaieru. Acesta profeseaza in sat de 17 ani si il cunoaste ca pe propriile buzunare. “In 90, la I-V aveam 40 de copii. Acum, sint 40 doar la gradinita”, spune dascalul.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *